in

Virusi napunili domove zdravlja na levoj obali Beograda

Virusi napunili domove zdravlja na levoj obali Beograda
Virusi napunili domove zdravlja na levoj obali Beograda

U domovima zdravlja se svakodnevno povećava broj obolelih sa simptomima sličnom gripu, iako još nema dokaza da je ovaj virus u cirkulaciji.

Ali je evidentno da se sve više javljaju oboleli od akutnih respiratornih infekcija. Najčešći simptomi su glavobolja, malaksalost, povišena temperatura, bolovi u grlu, dijareja…

Čekaonice domova zdravlja su pune pacijenata koji imaju simptome gripa, najviše je zaraženih među decom školskog uzrasta. Nadležni kažu da je mnogo Beograđana zaraženo sezonskim virusom, ali se ne radi o gripu.

Iako su virusne infekcije najčešće javljaju u drugoj polovini decembra i u januaru, ove godine su poranile i iznenadile građane. Tako da, trenutni broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija za 30 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom protekle sedmice, lekari u domovima zdravlja registrovali su 20.345 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, među kojima je prijavljeno 28 pacijenata sa simptomima sličnim gripu. Nedelju dana ranije evidentirano 20.626 Beograđana zaraženih sezonskim virusima.” – izjavio je za Tanjug epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda dr Predrag Kon.

Virusi napunili domove zdravlja na levoj obali BeogradaPune su ovih dana i čekaonice pedijatara. Mališani se u proseku četiri do osam puta godišnje razbole od raznih virusnih i bakterijskih infekcija. Infekcije koje se vraćaju, posebno one gornjeg respiratornog trakta, uobičajen su i čest problem, naročito kod dece, pa zato Američka asocijacija za pedijatriju definiše kao zdravo dete ono koje do četvrte godine života ima šest do osam puta godišnje po pet dana visoku temperaturu i infekciju.

Da sezonske infekcije haraju Beogradom, potvrdile su i apoteke gde je zabeležen porast kupovine lekova za snižavanje temperature.

Od septembra meseca primetno je da građani sve više traže antipiretike za snižavanje temperature, kapi za nos, vitamine kao i ostale preparate koji se koriste protiv sezonskih infekcija“- izjavila je Milana Dučić, Rukovodilac Centra za informacije o lekovima u Apoteci „Beograd“

Od danas lekovi na sajtu

Na sajtu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) građani mogu da provere da li ima određenog leka, dok putem telefona dotičnog zavoda mogu uložiti žalbu.

„Od danas zahvaljujući jedinstvenom softveru, na sajtu fonda građani mogu pronaći informaciju da li određenog leka ima u apotekama. Ukoliko se pokaže da ima na sajtu a nema u određenoj apoteci, žalbe mogu uputiti putem telefona RFZO-a“-izjavio je Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko dođe do takvog slučaja, kontrola će preduzeti mere kažnjavanja apotekara jer je nedopustivo da ima nestašica u apotekama.

Nadležni smatraju da je najbolja zaštita protiv sezonske infekcije vakcina koja se prima početkom novembra. Dok stariji ljudi kažu, rakijica za dobro jutro, beli luk, med i osmeh na lice učiniće vaš organizam otpornim na sve infekcije.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Audicija hora Raspevane zvezdice u Borči - 15.10.2013

    Audicija hora „Raspevane zvezdice“ u Borči

    Kontrola počistila nelegalnu prodaju u okolinu pijace u Borči

    Kontrola počistila nelegalnu prodaju oko pijace u Borči