in

Video nadzor i panik taster u svim školama na Paliluli

Danas je ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović posetio Policijsku stanici u Mije Kovačevića zbog video nadzora koji je postavljen u 17 osnovnih škola na Paliluli.
On je tom prilikom poručio da će savremeni video nadzor, koji je postavljen u svih 17 osnovnih škola na beogradskoj opštini Palilula i koji je povezan sa policijskom stanicom u toj opštini, omogućiti efikasniju zaštitu dece i najavio njegovo uvođenje u sve srednje i osnovne škole u Srbiji.

– Svih 17 osnovnih škola na opštini Palilula povezane su video nadzoroma sa policijskom stanicom. Policija ima mogućnost da nadzire šta se dešava u školskim dvorištima, u neposrednoj blizini škola i da kroz savremeni informatički sistem prati dešavanja u školi – objasnio je Stefanović prilikom obilaska monitoring centra u Policijskoj stanici Palilula.

Stefanović je kazao da video nadzor omogućava policiji, da sa manjim brojem ljudi efikasnije pokrije svaku školu, čime se ostvaruje veća bezbednost dece, ali i stvara baza podataka osoba, za koje se ispostavi da su u škole dolazile sa „zlim namerama“.

– Hoćemo da pokažemo da će naša deca biti apsolutno bezbedna i u osnovnim i u srednjim školama i nastavićemo projekat video nadzora sa gradom Beograda, kako bi se pokrile i sve srednje škole, ali ćemo taj projekat sprovoditi i u celoj Srbiji – rekao je Stefanović.

Ministar policije je objasnio da je u školama na opštini Palilula ugrađen takozvani „panik taster“, preko koga u slučaju sumnjive situacije, bilo ko može da kontaktira dežurni centar u policiji, kako bi se pravovremeno reagovalo i u toj dvosmernoj komunikaciji policija bila odmah angažovana.

Prema njegovim rečima, video nadzor koji je postavljen u osnovnim školama na beogradskoj opštini Palilula je za sada jedinstven u Srbiji i predstavlja dobar pokazatelj onoga što treba raditi u budućnosti.

– U narednoj godini novi informatički sistemi biće spoljeni sa softverom za prepoznavanje lica koji će biti instalirani na određenim kamerama u okolini škola, ali i važnih saobraćajnica i koji će pratiti situaciju pre svega u Beogradu, to će biti pilot projekat, a potom i u drugim gradovima u Srbiji – naveo je ministar policije.

Ministar je naglasio da je tokom ove godine nijedno dete nije stradala u saobraćaju u blizini škola, kao i da je registrovan mali broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama.

– Dobra je stvar da iz godine u godinu u pogledu bezbednosti dece u saobraćaju imam sve bolju statitiku i da su vozači postali svesni da u blizini škola moraju oprezno da voze, da smanje brzinu, jer znaju da je policija snažno prisutna u kontroli brzine kretanja, alkohola i svih drugih saobraćajnih propisa – rekao je Stefanović.

Video nadzor, koji je ugrađen je u svih 17 osnovnih škola na teritoriji opštine Palilula i koji je povezan sa policijskom stanicom, omogućava nadzor nad dešavanjima oko škole, štiti objekat van radnog vremena i snima kamerama 24 časa, 365 dana u godini.

Kamere na ulazima u školu imaju podršku za pametne funkcije – video analitiku za prepoznavanje lica. Ova funkcija omogućava povećanu bezbednost praćenjem osoba koje ulaze u školski objekat.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Policija ce moci da prati desavanja u skoli preko video nadzora ali se pitam kako ce doci do te skole da pruzi pomoc kada za celu teritoriju leve obale ima samo jedno polu-ispravno patrolno vozilo!? Sramota za MUP!

Dom zdravlja u Borči

STIGLO POJAČANJE: Novi lekari u Domu zdravlja u Borči

Ove godine „Ulica otvorenog srca“ u Borči na novoj lokaciji