in

Vanredna situacija na levoj obali Dunava ukinuta, pomoć za oštećene i do 200.000 dinara

Opštini Palilula stiglo je više od 1.000 zahteva za pomoć za sanaciju štete od poplava i u toku je njihova obrada. Ona iznosi od jedne do tri prosečne plate na teritoriji grada, što može dostići i do 200.000 dinara po domaćinstvu.

Nikodijević je podsetio da je opštinski Štab za vanredne situacije Palilule ukinuo vanrednu situaciju na delu teritorije na levoj obali Dunava.

Prvi, urgentni deo, odmah posle izlivanja vode, urađen je na profesionalan način. Zahvaljujući stručnom i profesionalnom radu svih službi nije došlo do pojave infekcije ni zaraza, a i dalje nastavljamo da pomažemo stanovnicima ovog dela grada.

Sada je na redu traženje sistemskog rešenja za naselja na ovoj obali Dunava. Prošle nedelje potpisan je ugovor sa Evropskom investicionam bankom o projektu izgradnje kanalizacije. Nikodijević navodi da će projektovanje biti završeno do kraja godine i da će od marta 2020. početi sa izvođenjem radova.

Nažalost, veliki deo kanala bio je ili zatrpan ili pregrađen, velika količina vode nije imala gde da ode i zato je došlo do zadržavanja atmosferskih voda. Urađeno je mapiranje celog terena, vlada je izdvojila 218 miliona dinara „Srbijavodama“ koje će tretirati sve kanale na levoj obali i privesti ih nameni.

Do petka je bio rok za prijavu svih oštećenih u poplavama. U međuvremenu je urađena je sanacija čitavog terena. Dezinsekcija, dezinfekcija i deratizacija su obavljene ne samo na terenu već i u stambenim i pomoćnim objektima.

Trenutno se u kanale ubacuje larvicid, a prethodno je već obavljeno zaprašivanje komaraca. Voda za piće dostupna je na celoj teritoriji Palilule, osim na području Popove bare gde je na terenu pet cisterni za stanovništvo, vrtiće, mesnu zajednicu i druge objekte – kazao je Nikodijević.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot istakla je da se, pored svih drugih mera, mnogo uradilo i na prevenciji i otklanjanju uzroka potencijalnog nastanka epidemije i zaraze.

Do sada je brađeno 2.200 domaćinstava, ekipe su stalno na terenu, radi se dezinfekcija, deratizacija i suzbijanje larvi komaraca u kanalima. Građanima su podeljena sredstva koja mogu sami da ubace u svoje septičke jame, tablete larvicida.

Molimo građane za strpljenje jer se ne može sve odjednom uraditi, ali uveravam sugrađane da ćemo obići sva mesta i da će posao biti obavljen na najbolji način – istakla je Dragana Despot.

Obilasku su prisustvovali i sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, sekretar za upravu Nikola Prelević i direktor Centra za kulturu „Vlada Divljan“ Ljubiša Đurović.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Pozorišna predstava „Papagaj“ besplatno u Tašmajdanskom parku

    Uskoro sanacija ulica raskopanih zbog poplava na levoj obali