in

Usvojeno nešto manje od 50% žalbi za upis u vrtiće

Od ukupno 3.905 pristiglih žalbi roditelja na konkurs za mesto u beogradskim predškolskim ustanovama, gotovo polovina odnosno 1.859 rešeno je pozitivno u korist roditelja.

U septembru će u prestoničke vrtiće krenuti više od 15.000 novoupisanih mališana, što je duplo više u odnosu na 2017. godinu, kada je bilo upisano oko 7.000 dece.

– Sa usvojenim žalbama je okončan konkursa za vrtiće, a tokom leta roditelji i staratelji će potpisivati ugovore sa predškolskim ustanovama za novu radnu godinu u vrtićima, koja počinje u septembru – rekao je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

I dodaje, sve ovo je rezultat intenzivnog rada na proširenju kapaciteta beogradskih predškolskih ustanova i konstantnog ulaganja Grada u sektor obrazovanja i dečje zaštite, sve sa ciljem da što više dece bude uključeno u predškolski sistem.

Kako je objasnio, oko 74 odsto dece uzrasta od jedne do šest godina koja žive u Beogradu ide u vrtić, što je veliki rezultat budući da je samo pre nekoliko godina obuhvat dece predškolskim obrazovanjem iznosio oko 45 odsto.

Ko je upao u državni vrtić, upao je a oni koji nisu čekaju odbijenice za privatne vrtiće, ako i u njima ima mesta.

– Naš cilj je da sva deca idu u vrtiće i ove godine smo bliži nego ikad ukidanju liste čekanja za Beograd, a koliko dece će biti na njoj, znaćemo u septembru, kada se u državne i privatne vrtiće, uz subvenciju Grada, upišu svi koji su to želeli i dobili mesto – rekao je Gak.

On je dodao da je uoči ovogodišnjeg konkursa za mesto u vrtićima bilo oko 2.000 dece na čekanju, dok je 2017. godine lista čekanja sadržala imena oko 10.000 mališana.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Stiže li hi-tech život i na levu obalu ?

    Uskoro i iz vazduha kreće borba sa komarcima