in

Uskoro i iz vazduha kreće borba sa komarcima

Iako je, prema tvrdnjama nadležnih, broj komaraca u poslednjih deset dana opao, zeleno svetlo za avijaciju je dato i ona će uzleteti nad manje naseljnim mestima i uz područje reke.

Ipak, s druge strane struka je mišljenja da za ovim rešenjem treba posezati samo kada ne postoji mogućnost da se oni unište sa zemlje, jer je ovaj način suzbijanja jedini maksimalno bezbedan. Grad najavljuje dugoročnu strategiju za borbu protiv komaraca.

Ideja je da se unapredi tretman po ugledu na uspešne gradove poput Berlina.

– Dogovorili smo se da krenemo u izradu dugoročne strategije za suzbijanje komaraca, kako bismo s jedne strane smanjili neprijatnosti koje ubodi komaraca donose, a s druge strane sprečili širenje bolesti koje ovi insekti prenose – rekao je gradonačelnik.

Tim sektora ekologije koji se bavi nadzorom „Gradske čistoće“ po pitanju prskanja komaraca uverava da je situacija znatno bolja nego početkom juna.

– Mi smo zaduženi da damo mišljenje da se podigne avijacija ako bude bilo potrebno. Razgovarali smo, analizirali i dali zeleno svetlo. Ipak, avioni će biti podignuti u manje naseljenim područjima i uz reke.

Tender za suzbijanje komaraca je već raspisan, a privredna avijacija spremna. Kako su ranije rekli, suzbijanje iz vazduha je najdelotvorniji metod borbe, dok struka nije tog stava.

– Tretmani iznad naseljenih mesta nisu dozvoljeni, ipak, se radi o insekticidima, pesticidima, ono što imamo danas je maksimalmalno bezbedno suzbijanje sa zemlje gde vi imate kontrolu – rekao je dekan Biološkog fakulteta prof. dr Željko Tomanović.

– Uvek imate osetljivih ljudi kojima smeta, koji mogu da se sklone jer znaju da su radnici na terenu, a kada imate avion to nije moguće. Beograd od 2015. godine nema više aviona iznad grada, već samo ako na osnovu monitoringa brojnost bude veća, onda se samo u tim nepristupačnim predelima koriste avioni, a tretiranje sa zemlje je najbezbedniji način.

Kako je Tomanović naglasio Beograd će se u narednim godinama ugledati na druge evropske metropole.

– Strategiju treba da razvijamo po ugledu na Francusku, Italiju pa smo tako napravili neki koncept kako bi suzbijanje trebalo da izgleda u narednim godinama i da se više usredsredimo na suzbiajanje larvi, onda ćete imati manje odraslih komaraca.

Takođe, nadležni ističu da građani zbog nedavno registrovanih prvih zaraženih komaraca nemaju razloga za brigu. Međutim, građani koji primete simptome poput glavobolje ili povišene temperature treba da se obrate lekaru.

Registrovan virus Zapadnog nila

Iz „Čistoće“ mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca, te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca.

Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša – rekao je direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić.

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Usvojeno nešto manje od 50% žalbi za upis u vrtiće

    U Borči u teretani pometnuo požar, pa zapalio sebi patike (VIDEO)