in

Uskoro zabrana solarijuma u Srbiji?

Uskoro zabrana solarijuma u Srbiji?

Broj oboleleh od raka kože nažalost se povećava, te dermatolozi upozoravaju da se izbegava preterano sunčanje kao i sunčanje u solarijumima. Dr Dinić ističe da je sunčanje u solarijumima izuzento štetno za kožu, pa očekuje da oni uskoro budu zabranjeni.

Nakon što je upotreba solarijuma zabranjena u mnogim evropskim zemljama, i u Srbiji dermatolozi upozoravaju da veštačko potamnjivanje kože povećava za 75 odsto opasnost da se dobije rak kože kod osoba mlađih od 35 godina.

Sve je veći broj obolelih od raka kože i smatra se da se učestalost udvostručuje svakih deset godina. Melanom se otkriva i u Srbiji tako što se koža pregleda dermoskopom, aparatom koji dubinski pregleda kožu odnosno karakteristike izmenjene kože“, objašnjava Dr Dinić.

Dr Dinić savetuje da se izbegava izlaganje suncu u najtoplijem delu dana, kao da ljudi koji imaju ravne, crne mladeže, kontrole obavljaju najmanje jednom godišnje. Kako kaže, treba očekivati da se upotreba solarijuma u Srbiji uskoro zabrani.

Najverovatnije će u nekom periodu solarijumi biti zabranjeni, a korisnici jasno upozoreni da na sopstveni rizik ulaze u solarijum. Taj rizik je pojava melanoma, nekih prekanceroza i prevremeno starenje kože“, upozorio je dr Dinić.

U Srbiji solarijumi još nisu zabranjeni, mada dermatolozi uskoro očekuju zabranu, kao i zakonske predloge kako bi se deca i omladina zaštitili od rizika solarijuma.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sledeće godine stiže socijalna karta za sve građane

    Sledeće godine stiže socijalna karta za sve građane

    Do 2015. bez divlje gradnje

    Do 2015. bez divlje gradnje