in

Uskoro počinje probni popis stanovništva

Poslednji popis stanovništva bio je u oktobru 2011. godine, sledeći se planira za april 2021., a ono što uskoro sledi je probni popis stanovništva. Republički zavod za statistiku Srbije sprovešće probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova od 1. do 30. aprila ove godine.

Probni popis stanovništva neće obuhvatiti celokupno stanovništvo, već samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta, u 51 lokalnoj samoupravi, među kojima će svakako biti i deo stanovništva leve obale.

Probnim popisom 2019. biće testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronskih upitnika pomoću laptopa. Ovaj način prikupljanja podataka ubrzaće obradu i diseminaciju konačnih rezultata i svakako predstavlja moderniji i efikasniji pristup.

Inače, samopopisivanje preko interneta, putem veb aplikacije, podrazumeva elektronsko popunjavanje upitnika za sebe i članove domaćinstva. Od 1. aprila u 8.00 sati do 7. aprila u ponoć, oko 13.000 građana imaće mogućnost da se samostalno popišu i to oni građani koji žive na teritoriji Beograda, Niša i Novog Sada.

Terensko prikupljanje podataka sprovode popisivači, koji će obilaziti teritoriju za koju su zaduženi i unosiće odgovore građana u elektronske upitnike na laptopu. U Beogradu, Nišu i Novom Sadu prikupljanje podataka se organizuje od 8. do 30. aprila 2019. godine, nakon što bude završena akcija samopopisivanja, dok će se u drugim gradovima prikupljati podaci od 1. do 30. aprila 2019.

Domaćinstva na teritoriji na kojoj se testira samopopisivanje dobiće pismo Republičkog zavoda za statistiku koje sadrži informacije neophodne za samopopisivanje i lozinku za pristup veb aplikaciji. Po isteku roka za samopopisivanje, od 8. do 30. aprila, popisivač će posetiti ta domaćinstva.

Samo za vas, premijerno, prilažemo sadržaj koverte koja će stići određenoj grupi stanovnika leve obale.

Ukoliko se domaćinstvo samostalno popisalo, popisivač će preuzeti verifikacioni kod koji se dobija nakon uspešno obavljenog samopopisivanja. Za sva domaćinstva koja nisu imala tehničkih mogućnosti, znanja i želju da se sami popišu, biće popisana od strane popisivača.

Cilj popisa je da se prikupe informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, ekonomskim i migratornim pitanjima, a deo njih ce se ticati i osoba sa invaliditetom. Trebalo bi da građani odgovore na sva pitanja, kako bi statistika bila što kompletnija, međutim građani nisu u obavezi da se izjasne o svojoj veroispovesti i nacionalnosti.

Među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju živo rođene dece, školskoj spremi, kao i set ekonomskih obeležja koji podrazumeva pitanja tipa: da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma i slično.

Sve informacije o Probnom popisu 2019. mogu se dobiti na sajtu Republičkog zavoda za statistiku i pozivanjem info-centra na sledeće brojeve telefona: 011 2403 196, 011 2403 207, 011 2403 266. Radno vreme info-centra je od 8:00 do 20:00 časova, svakog dana, u periodu od 25. marta do 30. aprila, osim 26 i 28. aprila (u dane uskršnjih praznika).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Po ko zna koji put pucanje cevi u Borči kod Đurđenovca

    Rezultat jučerašnje akcije pošumljavanja u Borči