in

Uskoro moguće zaprašivanje komaraca iz aviona

Zaprašivanje komaraca do sada je vršeno samo sa zemlje, ali bi uskoro krvopije mogle da budu napadnute i iz vazduha, iz aviona, ponajviše na opštinama Obrenovac, Palilula i Grocka.

– Suzbijanje komaraca iz aviona se radi na nepristupačnim zelenim površinama gde naša vozila ne mogu da priđu. Ovakvih površina ima najviše na neuređenim priobaljima reka. Za avio-tretman su planirani nepristupačni delovi priobalja na opštinama Palilula, Obrenovac, Grocka… – kaže dr vet. med. Branislav Pešić, pomoćnik direktora za programske aktivnosti Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Zaprašivanje komaraca beograd - Leva obala Dunava u Beogradu - 18.05.2013

I dodaje, Opština Obrenovac se nalazi uz obalu Save i ima veliku zelenu površinu gde postoje uslovi za rast i razmnožavanje komaraca i iz tog razloga je potencijalno ugrožena. Takođe, na njenoj teritoriji se nalazi i azilantski centar, a slična situacija je i na opštini Palilula, pa su iz tog razloga ove dve opštine u planu za avio-tretman komaraca

Prethodnih godina mnogo je bilo priče kako zaprašivanje iz vazduha nije po propisima EU…

– Preporuka je da se ne koriste avio-tretmani u Evropskoj uniji, ali kada se ukaže potreba, i tamo se radi suzbijanje komaraca iz vazduha. Grad Beograd ima veliki broj neuređenih i nepristupačnih područja i zato ne smemo isključiti avio-tretmane u potpunosti. Imamo potencijalni problem sa migrantima obolelim od malarije, koju prenose komarci, izuzetno nestabilno vreme sa dosta kiše, koje je pogodovalo komarcima, kao i manji broj plavnih područja. Iz tog razloga preventivno će biti organizovana akcija suzbijanja komaraca iz vazduha kako bismo predupredili bilo kakav problem u budućnosti – zaključuje dr vet. med. Branislav Pešić.

Prošle godine smo istraživali na pomenutu temu „Zašto nema zaprašivanja komaraca avionima iz vazduha!?„.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Čak 274 vozila manje: Od juče na snazi letnji red vožnje

    Najezda insekata ispod Pančevačkog mosta (VIDEO)