in

Usijali se telefoni za psihološku podršku, neki su uplašeni, drugima je dosadno

Mere koje su stupile na snagu, a kojima se građanima zbog zaštite od korona virusa ograničava kretanje, nisu prijatne, ali su neophodne. 

Na telefon za psihosocijalnu pomoć građanima obolelim od korona virusa: 0800 309 309, javljaju se operateri i to psihijatri, psiholozi, kao i medicinske sestre iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Direktorka ove ustanove, Ivana Stašević Karličić, rekla je da se od otvaranje ove telefonske linije građani javljaju neprekidno i postavljaju mahom slična pitanja.

Najčešća pitanja su kako da prevaziđu uznemirenost, strah, dosadu, kao i konflikte sa ukućanima. Ono što je očekivano tu su i egzistencijalni strahovi, da li će biti dovoljno namirnica u prodavnicama i da li mogu da računaju na zdravstveni sistem.

Važno je da se građanima objasni da ne treba da prate različite dezinformacije koje se pojavljuju po društvenim mrežama, kao i da slušaju savete nadležnih institucija.

Najbitnije je da starijima objasnimo koliko nam trebaju i koliko ih volimo, i da nam prepuste neke stvari koje su do sada oni radili za nas kao decu, nabavka lekova na primer – dodala je direktorka.

Svakako je da su strah, strepnja, tuga, ono što je normalno za ovakve situacija, ali kako direktorka navodi, ovo nije ni prva ni poslednja epidemija sa kojom se čovečanstvo suočava.

Postoje još dva dodatna telefona Instituta za mentalno zdravlja:

  • 063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina)
  • 063 1751150 ( za osobe starije od 18 godina)

Ako ste pored svega nesigurni i dosadno vam je, savet je da se obratite prvo svojim najbližima, a zatim i stručnjacima sa Klinike „Laza Lazarević koja je 24 sata dostupna svima.

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Čoveku uhapšenom u Glogonjskom za obljubu deteta ovo nije prvi put

    Večeras nakon aplauza, muzika sa balkona i prozora ujedinjuje Srbiju