in

Ulični prodavci oko pijace u Borči prave buku i prljavštinu

U blizini borčanske pijace, između ulica Mihajla Šolohova i Koste Manojlovića, „posluje“ veliki broj uličnih prodavaca. I dok mnogim sugrađanima dobro dođe da „u prolazu“ pazare potrebne sitnice, komšije iz ovog naselja se ne raduju toliko.

Ulični prodavci neprestano prave buku, a za sobom ostavljaju smeće i prljavštinu – kažu sugrađani iz ovog dela Borče

Kako smo saznali, posredstvom gradskog servisa, žalbe sugrađana na ovaj problem stigle su i do Sekretarijata za poslove komunalne policije, a njihov odgovor prenosimo u celosti:

Povodom dostavljenog novinarskog pitanja, a vezano za uklanjanja uličnih prodavaca između Šolohove ulice i ulice Koste Manojlovića, s obzirom da, kako je navedeno“ zbog njih građani svakodnevno imaju problem sa bukom i prljavštinom koju ostavljaju, obaveštavamo vas sledeće:

Poslovi komunalne policije su određeni Zakonom o komunalnoj policiji („Sl. glasnik RS“, br. 51/2009) i Odlukom o komunalnoj policiji („Sl. list grada Beograda“, br. 6/2010, 23/2013 i 118/18), u koje spadaju i neposredno održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost, na mestu održavanja reda, sprečavanjem narušavanja, odnosno uspostavljanja narušenog komunalnog reda.

Komunalna policija svakodnevno obavlja poslove na uspostavljanju komunalnog reda, kako po službenoj dužnosti, tako i po prijavi građana, te ceni svaki napor građana koji ukazuju na povredu propisa.

Sekretarijat za poslove komunalne policije može postupati samo ukoliko komunalni policajac u momentu kontrole komunalnog reda zatekne narušavanje istog, kada učiniocu prekršaja može izdati meru upozorenja, usmenog naređenja, licu zatečenom u prekršaju izdati prekršajni nalog i obavestiti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti, ali nije ovlašćen da u upravnom postupku preduzima mere, saslušava stranke i izdaje rešenje za otklanjanje ili ispravljanje nepravilnosti koje su navedene u novinarskom pitanju, već je za to ovlašćena Komunalna inspekcija Uprave gradske opštine Palilula kao stvarno i mesno nadležni organ za vođenje upravnog postupka.

Ukoliko po oceni inspekcijskog organa, postoje pretpostavke, da sprovođenje njegovih izvršnih odluka, neće biti moguće bez prisustva komunalnih policajaca, obrazloženim zahtevom će se obratiti Sekretarijatu za poslove komunalne policije, koji će u skladu sa članom 4. Zakona o komunalnoj policiji, pružiti pomoć nadležnim organima grada, kao i preduzećima, organizacijama i ustanovama, koje na osnovu odluke skupštine grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka.

Nažalost, iz odgovora Sekretarijata ne može se zaključiti ko će se, kako i kada pozabaviti ovim problemom.

Inače, ovaj problem je tipičan za okruženje svih gradskih pijaca. Jedina razlika je što komunalna inspekcija i komunalna policija mnogo češće obilaze lokacije u centralnim gradskim zonama.

Ako bi se pojačala komunalna kontrola u blizini pijace u Borči, ovaj problem bi najverovatnije barem delimično bio rešen.

Jedino što sugrađani mogu da urade po ovom pitanju je da neprestano prijavljuju problem i nadaju se da će nekada ipak biti rešen.

Izvor: Studio B

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Komunalna policija ne radi nista sem sto se po ceo dan vozika. Svako ko je pokusao sa detetom u kolicima da ode do pijace i nesto kupi zna koliki je problem da se prodje tamo. Zauzeli su ulicu za inprovizovane tezge a kola parkirali na trotoar. Imam razumevanja za penzionere koji nazalost moraju to da rade, ali ne i za ostale prodavce uglavnom ROME koji preprodaju uglavnom novu robu na ulici dok su im kola parkirana odma iza ledja na trotoaru..
    Ali boze moj njih niko nesme da dira, zasticena vrsta..

Konkurs za upis u vrtiće trajaće od 8. do 25. aprila

Francuski triler „Crna Reka“ sutra stiže u domaće bioskope