in

U subotu se proslavlja Vrbica u pravoslavnim hramovima

Već je tradicija da se u svim pravoslavnim hramovima i crkvama na levoj obali svečano obeležava Vrbica, odnosno Lazareva subota. Najmlađi ovaj praznik uvek zapamte po zvončićima i venčićima od vrbe.

Subota uoči praznika Cveti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

Tada se u našim hramovima u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, i u crkvu se unose mladi vrbovi lastari, tek olistali.

Ovaj praznik je najdraži praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, donose, svečano obučenu, crkvi, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata. 

Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Hram Svetog Oca Nikolaja u Borči

Dvorište hrama svetog oca Nikolaja se svake godina na Vrbicu pretvori u raj za decu, uz vrteške, tobogane, tramboline i razne slatke đakonije.

Ove godine u Hramu Svetog Oca Nikolaja na Vrbicu će biti dočekan Hiton, što je zapravo delić odeće Isusa Hrista. Hiton će u ovom hranu biti do ponedeljka, 22. aprila. Svi vernici sa leve obale imaće priliku da se poklone ovoj svetinji.

Hram Svete Petke na Ovčanskom putu

I Hram Svete Petke na Ovčanskom putu ume da obraduje najmlađe na ovaj radostan praznik. Kao i prethodne godine, nakon bogosluženja u 16.00 časova, u ovoj crkvi očekuje vas umetnički program.

Prethodnih godina u ovom hramu sugrađani su mogli da čuju dečiji hor “Sveti Simeon Bogoprimac”, kao i hor učenika osnovne škole “Kraljica Marija” iz Ovče.

U umetničkom programu koji sveštenstvo hrama organizuje za sve veće pravoslavne praznike, učestvuju mladi muzički talenti, ali i pesnici sa leve obale.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Podržite svojim glasom đake iz Kovilova, glasanje traje još samo 2 dana!

Ovog popodneva saobraćajne gužve na Pančevačkom mostu