Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Danas je Lazareva subota ili Vrbica, najdraži praznik dece

u Dešavanja od
Bitolj – Restoran i kafana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najlepših praznika – Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica.

Ova svetkovina se obeležava poslednje nedelje Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na svečani ulazak Hristov u Jerusalim.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema Jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko”.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe. Vrbove grane koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja Isusa Hrista na ulasku u Jerusalim.

  Maxi danas slavi 13. rođendan i daruje potrošače sa 13% popusta

Kao i svake godine, u borčanskim pravoslavnim hramovima sve je spremno za proslavu ovog radosnog praznika posvećenog deci.

Hram Svetog Oca Nikolaja u Borči

Dvorište hrama svetog oca Nikolaja pretvoreno je u raj za decu, vrteške, tobogani, tramboline i razne slatke đakonije tu su da upotpune ugođaj posetiocima.

Hram Svete Petke na Ovčanskom putu

I najmlađi pravoslavni hram na levoj obali spreman je da obraduje najmlađe na ovaj radostan praznik. Nakon bogosluženja u 16.00 časova, u ovoj crkvi očekuje vas umetnički program.

Imaćete prilike da vidite i čujete dečiji hor “Sveti Simeon Bogoprimac”, kao i hor učenika osnovne škole “Kraljica Marija” iz Ovče. Učestvovaće i drugi mladi muzički talenti, ali i pesnici sa leve obale.

  Počinje zaprašivanje komaraca na levoj obali

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Dešavanja

Idi na Vrh