in

U Stočarsko-veterinarskom centru u Krnjači rasulo

Zaposleni u Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača (SVC) apelovali su danas na Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Srbije da hitno reaguju na katastrofalno stanje u ovom preduzeću.

Zaposleni su poručili nadležnima da ukoliko ne dođe do njihove reakcije, može biti i tragičnih dogadjaja, jer kako su naveli „situacija u Centru je alarmantna“.

U pismu radnici podsećaju da je Centar osnovala Vlada Srbije 1951. godine, te da od 1994. funkcioniše kao javno preduzeće.

Bikovi jedva da imaju hranu, zemljište nije obrađeno, jer se nema čime raditi, mehanizacija je rasprodata, a proizvodnja semena je potpuno prestala. Depo sa semenom je u kritičnom stanju zbog nedostatka azota. Dugovi se nagomilavaju, plate se ne isplaćuju radnicima već 15 meseci, kao ni zdravstveno osiguranje – navodi se u otvorenom pismu radnika SVC Krnjača.

Radnici su naveli da u poslednje tri godine ništa nije uloženo u Centar za dobrobit firme i poslovanja, da u 2018. godini nije kupljeno nijedno tele niti bik, a prodato je 15 teladi koja su bila u performans testu, kao bikovi u eksploataciji.

Prodata je sva mehanizacija za obradu oranica. Trenutno u Centru ima četiri bika, od kojih se ne može uzimati seme, jer je i mašina za punjenje semena u kvaru već devet meseci. U prethodnom periodu niko nema kontrolu nad distribucijom semena, uzete količine nikom se ne prijavljuju. Drastično su smanjene cene po dozi, niže su i od proizvođačke, što dovodi do krajnjeg propadanja Centra, koji je javna svojina.

Dodaje se da ministarstvo pod čijom se ingerencijom Centar nalazi, sistemski mora rešiti taj problem.

SVC na sajmovima

U pismu se navodi i da je krajem marta novoimenovani direktor Dejan Spasić na sastanku obavestio radnike Centra o blokadama računa firme na više od 780.000 dinara, kao i o milionskim dugovanjima za azot, struju, vodu, telefone, poreze i plate.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od marta prošle godine do danas, SVC Krnjača bio je u blokadi sedam puta, ukupno 137 dana. Poslednja blokada traje od 10. januara ove godine. Ukupan iznos blokade je 1.865.067 dinara.

Foto: SVC

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ispred pekare „Roma“ od jutros se okuplja i podrška i protivnici

    Najbolji svetski stonoteniseri do sutra igraju u Kovilovu