in

U planu čak 3 linije metroa, a niti u jednoj nema leve obale

Javno preduzeće „Beogradski metro i voz“ je osnovano sa ciljem da realizuje projekte prve dve linije beogradskog metroa i četiri linije BG voza do 2033. godine.

Prema generalnom projektu i prethodnoj studiji opravdanosti za metro-linije 1 i 2 u Beogradu koje je uradila francuska kompanija „Egis“.

Krajem prošle godine usvojene su trase linije 1 metroa koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra sa 23 stanice, i linije 2 koja će povezati Železničku stanicu „Zemun“ i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra sa 20 stanica (mapa ispod).

Izgradnja beogradskog metroa bi trebalo konačno da počne krajem 2021. godine

Francuska kompanija „Egis“ trenutno radi idejni projekat i za treću liniju metroa, koja treba da spoji Voždovac i Novi Beograd.

Koncept treće linije metroa ima u planu da obuhvatiti Voždovac, Prokop, Slaviju, Trg republike, koja bi dodatno povezala BG voz i metro, s tim što bi obuhvatila buduću autobusku i železnicku stanicu na Novom Beogradu.

Sa planirane dve linije metroa i trećom kao idejom, na levoj obali metro nećemo videti (možda neće ni drugi, ali sačekajmo).

Uz postojeće dve linije BG voza planirane još dve linije, kao i povezivanje opština Lazarevac i Mladenovac redovnim i frekventnim BG vozom?!

Razvoj BG voza ne podrazumeva samo uspostavljanje dve nove linije, nego i zamenu i nabavku novih elektromotornih garnitura, uređenje stanica i stajališta.

Takođe i izgradnju novih stajališta, poboljšanje informacionog sistema za putnike i njegovo povezivanje u budući jedinstven informacioni sistem javnog prevoza u gradu. Barem tako piše na zvaničnom sajtu JKP „Beogradski metro i voz“.

Zajedničke stanice sa postojećim i planiranim linijama BG:Voza

  • Linija 1: Makiš, Sajam, Pančevački most i Karaburma
  • Linija 2: Zemun, Makenzijeva

Upravo je ovo jedan od razlog zašto leva obala u budućnosti neće videti metro obzirom da već imamo liniju BG voza, sa kojom će se ukrštati Beogradski metro.

A kako funkcioniše BG voz na levoj obali

Trenutno na levoj obali saobraća linija 1 BG voza koja spaja Ovču i Batajnicu.

Zavšetkom rekonstrukcije pruge Pančevo – Beograd planirano je da se ovom deonicom vozovi kreću brzinom i do 120 km/h.

Međutim, to ne važi i preko Pančevačkog mosta jer je brzina vozova na starom koloseku svega 10 kilometara na sat.

Pored rekonstrukcija pruge, rekonstruisane su i železničke stanice u Krnjači i Ovči, što možete videti na slikama ispod.

Železnika stanica u Krnjači
Železnička stanica u Ovči

Glavna mana linije BG voza na levoj obali je što nema dobru povezanost sa postojećim linijama javnog gradskog prevoza, a veza koja postoji nije usklađena sa polascima voza. Mana je ti to što nije u blizini najvećih naselja na levoj obali.

Drugi razlog je očigledna nezainteresovanost gradskih vlasti za probleme građana na levoj obali, kojih prema nezvaničnim procenama ima preko 120.000.

Kanalizacija se čeka decenijama, dom zdravlja počeo sa izgradnjom posle 30 godine od prvog kamena temeljca, 80 godina se čekalo na novi most, lokacija nove luke problematična, traži se mesto više u vrtićima dok se u manjim naseljima zatvaraju se ambulante…ali Borča će postati IT centar Srbije.

U Borči, Krnjači i Kotežu nedostaju vrtići i škole, u drugim naseljima parkovi i igrališta, na levoj obali generalno nedostaju ustanove kulture, policijske stanice, mesne kancelarije, potrebna je nova saobraćajna infrastruktura jer je Zrenjaninski put preoterećen… Problema ima u nedogled… 

Elem, prva metro linija bi trebalo da krene 2025. godine, ali što bi naš narod rekao „Ko živ, ko mrtav“ do tad.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Kombi završio na krovu u udesu na Pupinovom mostu (FOTO)

Objavljena trasa novog auto puta do Zrenjanina, povezuje se na severnu tangentu