in

U PKB-u planirana proizvodnja i pored varljivog leta

U PKB-u planirana proizvodnja i pored varljivog leta - 2014
U PKB-u planirana proizvodnja i pored varljivog leta - 2014

I pored varljivog leta i naglih promena temperature, u „Hortikulturi“ Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) nadaju se da će ostvariti planiranu proizvodnju.

Na prodajnim mestima PKB „Hortikulture“ u industrijskoj zoni korporacije i u Bulevaru despota Stefana ovog leta zabeležen je veći promet.

U PKB-u ističu da su Beograđani tražili koji kilogram paprike više, a bili su zadovoljni izgledom i ukusom robe. Povrće je sveže i proverenog kvaliteta a do kupaca se dolazi brzo jer su plastenici u Padinskoj Skeli od prvog prodajnog kioska PKB-a udaljeni svega 2,5 kilometara, a od prodavnice u Beogradu 12 kilometara.

Od planiranih 57 tona krastavaca do 24. juna u PKB „Hortikulturi“ proizvedeno je 52 tone. Biljke su doživele temperaturni šok pa je smanjena oplodnja paradajza. Neke cvetne grane „abortirale“ su posle pada temperature u plastenicima sa 36 na 19 stepeni, objavljeno je u „Poljoindustriji“, listu koji izdaje PKB.

Vreme nije pogodovalo rastu lubenice pa je rasad presađen na otvoreno polje 15 dana kasnije od plana. Usev je u fazi formiranja ploda, dobro izgleda i u „Hortikulturi“ očekuju dobar rod prvog zasada lubenice posle pauze od 14 godina.

Rade Đurović, upravnik radne jedinice PKB „Hortikultura“, rekao je da je od početka berbe ubrano 35 tona paradajza, 60.000 komada ljutih papričica i 1.500 kilograma paprike.
„Krastavce, paradajz, papriku i ljutu papričicu nudimo svojim kupcima po maloprodajnoj ceni. Očekujem da će cena krastavaca rasti a intenzivno ćemo ga proizvoditi do sredine oktobra kada će njegovo mesto zauzeti salata,“ naveo je Đurović.

On je dodao da su našli i povoljno mesto i zasadili 20.000 komada crvene paprike „slonovo uvo“ za ajvar koja će biti navodnjavana sistemom kap po kap.
„Prodavaćemo je na džakove, takođe po maloprodajnoj ceni, a nadam se da ćemo proširiti proizvodnju,“ najavio je Đurović.

On je napomenuo da će povrtari iskoristiti svaki pedalj zemlje u „Hortikulturi“ da proizvedu što više povrća a ove godine i bostana.

Prvi rasad kupusa, karfiola, kelerabe i kelja već je ponikao a kupusnjače se rasađuju od 15. jula.

Izvor: Tanjug

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Hitna pomoc - Borca - 2013

    Lakše povređen biciklista u Borči

    rupa na putu, LOBI

    LOBIraj i ti – prijavi oštećenja na putu