in

Tomislav Nikolić: Tri mosta sam gradio ali most Zemun-Borča mi je najdraži

Tomislava Nikolić: Tri mosta sam ja gradio ali most Zemun-Borča mi je najdraži
Tomislava Nikolić: Tri mosta sam ja gradio ali most Zemun-Borča mi je najdraži

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je gradio tri mosta ali most Zemun- Borča mu je najdraži. Čestitao je graditeljima na uspešnim radovima i napomenuo da most ne spaja samo Zemun i Borču već sve nas sa drugim državama, politikama, ljudima.

Predsednik Srbije Tomislava Nikolić, Aleksandar Antić, Ambasador Kine u Beogradu Džang Vanšue i ostali zvaničnici obišli su most Zemun- Borča povodom završetka glavnog raspona mosta.

U noći između 21/22. januara izbetonirana su poslednja dva metra glavnog raspona, koji je dugačak 362 metra. Završena je i desna konstrukcija na borčanskoj strani dužine 726 metara, dok je za levu izbetonirano 5 od 15 preostalih polja. Tomislav Nikolić je čestitao radnicima:

Čestitam graditeljima na uspešnim rTomislava Nikolić: Tri mosta sam ja gradio ali most Zemun-Borča mi je najdražiadovima na mostu Zemun- Borča koji će predstavljati simbol da mi možemo da sarađujemo sa svima ako nam pristupe otvoreno, pošteno bez skrivenih namera. Srbija ne krije od svojih partnera ništa, ali traži od njih da ne kriju ništa.“- izjavio je predsednik, Tomislav Nikolić.

Predsednik se raduje završetku radova na mostu, napominjući da se odavno u Srbiji ovoliko lepih stvari nije desilo na početku godine. Ne samo dugoročno, neraskidivo prijateljstvo sa Kinom već i jučerašnji početak pregovora sa Evropskom unijom i da će ove godine otpočeti i Južni tok.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vanšue je čestitao izvođaču radova na postignutom uspehu, zahvalio se na podršci.

Izgradnja mosta primer je uspešne saradnje u oblasti infrastrukture. Srbija i Kina mogle bi da uspešno saradjuju i u mnogim drugim oblastima” – rekao je ambasador.

Aleksandar Antiće se složio sa predsednikom da je most najvažniji projekat u Srbiji u proteklih nekoliko decenija:

Most je najvažniji infrastrukturni proTomislava Nikolić: Tri mosta sam ja gradio ali most Zemun-Borča mi je najdražijekat koji Srbija radi proteklih nekoliko decenija jer će uticati na ukupan saobraćaju u Srbiji . Projekat je strateški važan  jer cela ova tangenta pravi ozbiljnu rekonfiguraciju saobraćaja , na području Vojvodine, Banata, veza sa Rumunijom,preko ovog mosta ide preko koridora 10 pa prema Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, zapadnoj Evropi “- izjavio je Aleksandar Antić.

Antić je takođe napomenuo da je 6. januara sa kineskom kompanijom „Čajna roud and bridž korporejšn“ (China Road and Bridge Corporation) potpisan aneks ugovora kojim je predviđeno da se projekat razdvoji na dva dela. Prvobitno, trebalo je do kraja 2014. da bude završen ceo projekat, ali je na delu od Ovče do Pančevačkog puta bilo dosta problema sa eksproprijacijom zemljišta.

Most Zemun Borča će biti gotov do 27. decembra ove godine, odnosno biće odrađena deonica od lakat krivine u Zemunu do mosta, most i pristupna saobraćajnica do Zrenjaninskog puta. Dok će do septembra 2015. godine biti završen deo saobraćajnice od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Kineski most još nije spojio Borču i Zemun - 14.01.2014

Kineski most još nije spojio Borču i Zemun

Borčanci učenici pokazali humanost na delu - 23.01.2014

Borčanci učenici pokazali humanost na delu