in

Kineski most još nije spojio Borču i Zemun

Kineski most još nije spojio Borču i Zemun - 14.01.2014
Kineski most još nije spojio Borču i Zemun - 14.01.2014

Juče su skoro svi mediji preneli vest da je Kineski most spojio dve strane grada, Zemun i Borču, međutim vest u trenutku objave nije bila tačna jer nisu svi segmenti bili izbetonirani.

Većina internet portala (nećemo ih navoditi jer ih ima dosta) je prenela istu vest da je most između Borče i Zemuna spojen. Nakon toga je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas brže bolje sazvao konferenciju na brodu kako bi se pohvalio sa mostom preko Dunava koji je spojio dve obale.

Nakon internet portala predveče su se oglasile i televizije koje su takođe prenele gore pomenute informacije.

Jedine su novine Novosti prenele tačnu informaciju kao i RTS da je spajanje u ponoć uz tradicionalni kineski vatromet.

U trenutku objave jučerašnje vesti da je most spojio Borču i Zemun to sigurno nije bilo tačno jer u tom trenutku glavni raspon nije bio spojen a sa Zemunske strane nedostaje jedan “mali segment” betonske konstrukcije u dužini od 30-40m. Deo koji nedostaje je ošalovan i u isti postavljena armatura odnosno tek se sprema za betoniranje, što je jasno može videti i u video reportaži Blica (pogledajte slike ispod).

Kineski most još nije spojio Borču i Zemun Kineski most još nije spojio Borču i Zemun Kineski most još nije spojio Borču i Zemun

Danas oko podneva je sazvana zvanična konferencija za štampu kojoj će prisustvovati Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ambasador Kine u Beogradu Džang Vanšue i naravno predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, pa ćemo saznati da li su Borča i Zemun bliži.

Prema rečima članova foruma Beobuild, sinoć su kineski radnici radili kao mravi, celokupna operativa je bila uposlena i da su reflektori i mešalica za beton bili prisutni sa Zemunske strane. Još nije sigurno da su svi segmenti koji su nedostajali izbetonirani ali su Kinezi simbolično “spajanje” obala proslavili uz tradicionalni vatromet koji je prema njihovim rečima bio fantastičan.

Blaga zima definitivno ide na ruku kineskim radnicima koji su uspeli nekoliko meseci ranije da spoje dve obale. Radovi na mostu Zemun-Borča su počeli krajem oktobra 2011. i prema sajtu Beobuild, koji prati sva gradilišta u Beogradu, do sada je završeno 75% posla.

Mi, žitelji leve obale, željno isčekujemo završetak radova kao i prvu počasnu šetnju i vožnju na našem Kineskom mostu preko Dunava.

Slika sa foruma Beobuild i njegog člana „Veliki Vracar“

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Izložba fotografija o životu Roma

Izložba fotografija o životu Roma u Srbiji

Tomislava Nikolić: Tri mosta sam ja gradio ali most Zemun-Borča mi je najdraži

Tomislav Nikolić: Tri mosta sam gradio ali most Zemun-Borča mi je najdraži