in

Izložba fotografija o životu Roma u Srbiji

Izložba fotografija o životu Roma
Izložba fotografija o životu Roma

Izložba fotografija o životu Roma u Srbiji otvorena je danas u Ustanovi kulture Palilula. Biće prikazane najbolje fotografije o životu Roma, prikupljenih preko foto konkursa „Pod istim krovom“.

U našoj zemlji, Romi se posmatraju kao najviše diskrimisana i najugroženija zajednica koja na svojim leđima nosi probleme omalovažavanja i društvenog nasilja.

Udruženje Civil Rights Defenders u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju, je odlučilo da građanima Srbije kroz izložbu dočara život Roma koji konstantno tragaju za boljom budućnošću, za boljim sutra.

Izložba fotografija o životu Roma Elem, pomenuto udruženje je još 12. decembra otvorilo konkurs u okviru projekta „Jačanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u Srbiji“. Čak je 80 ljudi širom naše zemlje poslalo više od 300 fotografija među kojima je izabrano najboljih 12.

Najboljih 12 fotografija biće predstavljeno na dve izložbe u Beogradu i Nišu i odštampano na specijalnim kalendarima za 2014. godinu čime će organizatori pokušati da probude svest ljudi.

Kao što ime projekta kaže, cilj koji smo sebi zacrtali je bio da povećamo vidljivost naših komšija Roma i njihovih života. Neki od trenutaka koji su zabeleženi na fotografijama su tužni, neki sretni, ali su svi autentični i izuzetno dirljivi – kažeje Goran Miletić, programski direktor „Civil Rights Defenders“ .

Podsećamo, organizacija Amnesti internešenel o ljudskim pravima u svetu, u svom izveštaju je ukazala na diskriminaciju Roma u Srbiji i na prisilno iseljavanje. Organizacija je opomenula beogradske vlasti da ne utiče na stvaranja rasno odvojenih naselja, iseljavajući Rome i uticati na stvaranje izolovanih mesta.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji od 400.000 Roma polovina živi u 600 neformalnih naselja, gde nemaju osnovna sredstva za život niti zdravstvenu zaštitu, zaposlenje i obrazovanje.

Posetite izložbu fotografija u Ustanovi kulture Palilula gde će organizatori pokušati da Vas prošetaju kroz težak život Roma. Ulaz je besplatan, a želja organizatora jeste da postignu poštovanje i neomalovažavanje nacionalnih manjina u Srbiji.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas isključenje prazničnog osvetljenja u Borči - 21.01.2014

    Danas isključenje prazničnog osvetljenja u Borči

    Kineski most još nije spojio Borču i Zemun - 14.01.2014

    Kineski most još nije spojio Borču i Zemun