in

Tele sa Pančevca i da li je ovakav prevoz dozvoljen!?

Danas je medijima objavljena slika vozača Opel kadeta na Pančevcu kako na zadnjem sedištu svog automobila prevozio živo tele.

Želimo da izvučemo pouku iz ovoga pa smo malo istražili šta kaže naš Zakon o prevozu životinja i to želimo da podelimo sa vama.

Naime, zakon propisuje da se životinja sme prevoziti u automobilu na način da njen prevoz ne uznemiruje vozača, te životinja mora biti onemogućena od prelaska na prednja sedista.

U praksi to znači da životinja mora biti na zadnjim sedištima vezan specijalnim pojasom koji mu onemogućuje skakanje ili mora biti stavljena specijalna mreža između prednjih i zadnjih sedišta, ili u slučaju karavana, između teretnog i putničkog prostora.

Jedna od najsigurnijih metoda prevoza životinje jeste njen smeštaj u transporter, odnosno kavez. Ukoliko koristite pojas za auto, životinji se ne sme staviti ogrlica, nego isključivo grudni am, kako u slučaju naglih kočenja ne bi došlo do povrede vrata.

Obzirom da tele ne može preći na prednje sedište, možemo zaključiti da je ovakav prevoz zakom dozvoljen. Međutim, postavlja se pitanje, da li je human.

Šta vi imate da kažete na ovu temu?

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    OŠ „Jovan Ristić“ u Borči najtraženija osnovna škola u Beogradu

    Davaoci krvi odazovite se na akciju u Borči