in

Svi smo ih preležali u detinjstvu, ali to nisu bile male boginje!

Mnogi ne razlikuju male boginje (morbili) od ovčijih (varičele). Često ih mešaju i misle da su preležali male boginje, koje, međutim, nisu mogli čak ni studenti medicine da vide poslednjih decenija, jer je kao bolest potpuno potisnuta i danas vrlo retka.

Od kada su mediji počeli da prate vest o epidemiji malih boginja i problemu niskog obuhvata vakcinisane dece, javnost se uzburkala. Često se mogu čuti komentari i ZA i PROTIV vakcinacije, ali velikom broju ljudi nije ni jasno oko čega se diže frka.  

„Nije mi jasno zasto se digla prašina oko malih boginja. Većina nas je ih je preležala u dečjem uzrastu. Roditelji su nas vodili kod obolelih da bi ih i mi što pre dobili“

Ogovor je jednostavan: Većina nas i ne zna razliku između boginja od kojih se obolevalo i oboleva na našim prostorima.

Inače, postoje tri vrste boginja – male boginje (morbile), crvenka (rubeola) i ovčije boginje (varičele). One koje smo „svi mi preležali u detinjstvu i nije bilo ništa strašno“ su varičele, nikako male boginje!

Poznati epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović objašnjava da je najbitnija razlika između malih boginja i varičela ta što kada osoba oboli od morbila tokom nekoliko nedelja dolazi do velikog pada imuniteta, što dodatno ugrožava obolelu osobu.

Komplikacije su najčešće kod malih boginja, jer dolazi do velikog pada imuniteta, pa često može doći ujedno i do bakterijske infekcije. Tako se može javiti upala pluća (pneumonija), gubitak sluha, slepilo, a kod svakog 1.000 obolelog i zapaljenje mozga (encefalitis) koji se može završiti fatalno, rekao je prof. dr Radovanović.

Profesor objašnjava da i rubeola ima komplikacije, ali ne kao kod malih boginja. Može doći do zapaljenja pluća ili encefalitisa, ali ova ospa je ipak najopasnija za tudnice. Ukoliko nisu preležale ovu bolest ili nisu vakcinisane, mogu ostati bez ploda ako obolele u trudnoći.

Posebno opasne u trudnoći

Kod varičele ne dolazi do velikog pada imuniteta, kao kod malih boginja, a najveća komplikacija je meningitis, odnosno zapaljenje moždanih opni, ali ova komplikacija se izuzetno retko kada dešava.

Na ovaj način ne zalažemo se ni ZA ni PROTIV vakcinacije. Verujemo u slobodu izbora i pravo da svaki roditelj sam odluči da li će i kada vakcinisati svoje najmlađe. Ipak, ovim putem pružamo vam neke informacije koje vam mogu pomoći ili olakšati da donesete odluku na ovu temu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Besplatni pregledi pun pogodak, čekaonice su bile pune

    Rekonstrukcija Pančevca do kraja ove godine