in

Besplatni pregledi pun pogodak, čekaonice su bile pune

Tokom pet dosadašnjih akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja, pregledano je skoro 100.000 građana. Juče je u više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije preventivni pregled obavilo nešto više od 20 hiljada građana.

Ministarstvo zdravlja je u svom saopštenju istaklo da su na ovaj način kod više hiljada građana sprečena ozbiljna oboljenja, što je i najznačajniji rezultat ove akcije.

Ukazuje se i na to, da je tokom jučerašnjih pregleda zabeleženo značajno interesovanje za mamografske i ginekološke preglede, pa su svim zainteresovanim sugrađankama pregledi ove vrste zakazivani i za naredne dane.

U skladu sa ogromnim interesovanjem građana, Ministarstvo je najavilo da će nastaviti da organizuje ovakve preglede svakog meseca. Poseban akcenat će biti na prevenciji kancerogenih oboljenja, u skladu sa kampanjom „Rak je izlečiv“ koju Ministarstvo zdravlja realizuje.

Ovo je zaista lepa stvar. Samo kad bi ovako bilo stalno, bilo bi manje gužve po domovima zdravlja“ – rekao je sugrađanin iz Borče, koji je takođe došao da proveri svoje zdravlje.

U ambulantama Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS (GAK) u Višegradskoj, prema rečima direktora GAK-a profesora dr Aleksandra Stefanovića, za prvih sat i po vremena pregledano je 50 pacijentkinja. Pored dežurne ekipe bilo je otvoreno još pet dodatniih ambulanti.

„Spremni smo da primimo sve pacijente koji će doći danas, i bez knjižice i bez uputa, i spremni smo da pregledamo i nekoliko stotina pacijentkinja.“ – rekao je Stefanović.

Ministarstvo zdravlja je zahvalilo građanima na podršci ovoj akciji, kao i svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu i posvećenosti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Bili daleka periferija, a danas se kvadrati ipak traže

    Svi smo ih preležali u detinjstvu, ali to nisu bile male boginje!