in

Svečano proslavljeni Božićni praznici u svim hramovima na levoj obali

Božićni praznici, koji su ostali za nama, kao i proteklih godina, svečano su proslavljeni u svim pravoslavnim hramovima na levoj obali. Sugrađani svih dobi, od najmlađih do najstarijih, okupili su se na Badnje veče, kako bi ispoštovali tradiciju paljenja badnjaka u svojim pravoslavnim hramovima. 

U hramu Svete Petke na Ovčanskom putu, prisutni su imali prilike da, nakon paljenja badnjaka, prisustvuju i muzičkom i kulturno-umetničkom programu. Sveštenstvo ovog hrama već tradicionalno priređuje umetnički program prilikom obeležavanja svih većih pravoslavnih praznika.

Unošenje slame u hramu Svete Petke

U ponoć je usledila prva Božićna liturgija, dok je druga Božićna liturgija služena u 09.00 časova. Na Božić je, nakon liturgije, podeljena velika Božićna česnica koju je pripremila pekara Kuburović. U česnicu su stavljena tri srebrna krstića, za najsrećnije sugrađane.

Liturgija u hramu Svete Petke

I u hramu Svetog oca Nikolaja organizovano je paljenje badnjaka. Okupljeni sugrađani iz ovog dela Borče nastavili su druženje uz kuvano vino.

Hram Svetog oca Nikolaja u Borči

Kako je proteklo paljenje badnjaka u hramu Svetog Luke u Krnjači, saznali smo iz videa koji je jedan od naših sugrađana objavio na društvenim mrežama.

Raduje nas da se u svim naseljima leve obale i u svim našim pravoslavnim hramovima, neguje i poštuje tradicija. Iz godine u godinu, sve veći broj sugrađana prisustvuje i ulepšava ove pravoslavne običaje.

Foto: Blic, Facebook

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Počinje rušenje bespravnih objekata, i to prvo onih koji su na javnim površinama

    Na pružnom prelazu Sebeš rampa podignuta dok voz prolazi (VIDEO)