in

Počinje rušenje bespravnih objekata, i to prvo onih koji su na javnim površinama

Kako je naveo Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, sa rušenjem bespravnih objekata kreće se već u ovog meseca. Prvo će biti na udaru objekti izgrađeni na javnim površinama.

Ovog meseca će gradska vlast upisati u katastru zabeležbu zabrane prometa na svim nelegalnim objektima. Taj spisak biće objavljen javno, da bi građani znali šta im se nudi i kako ne bi bili prevareni prilikom kupovine stanova.

Još jedna novina je i otvaranje posebne telefonske linije i email adrese za građane, koji će moći anonimno da prijavljuju bespravnu gradnju. Gradska inspekcija će na takve prijave zajedno sa tužilaštvom izlaziti u roku od 24 sata. O svemu će biti odmah obaveštavana javnost preko zvaničnog sajta Grada Beograda.

Kako kaže, bespravna gradnja je najveća opasnost za pranje novca stečenog nelegalnim aktivnostima. Oni koji su bespravno gradili nisu samo prali novac, već nisu plaćali obaveze državi i lokalnim samoupravama kao što su porezi i naknada za građevinsko zemljište.

Gradili su objekte van svih standarda, za čiju sigurnost niko ne može da garantuje – naveo je Vesić.

Jedna od novina je da svi investitori koji ulažu više od 50 miliona evra imaju pravo na posebnu radnu grupu u kojoj se nalaze predstavnici svih državnih organa i organa lokalne samouprave važni za realizaciju investicije.

Investitori imaju mogućnost da dobiju popust i prilikom izgradnje nedostajuće infrastrukture, da se garancija i obaveze prema Gradu plaćaju fazno kako se razvija investicija, a ne odmah, i da dobiju veće popuste prilikom plaćanja naknade za građevinsko zemljište.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Zastoja u saobraćaju nema, gradski prevoz vozi po subotnjem redu vožnje

    Svečano proslavljeni Božićni praznici u svim hramovima na levoj obali