in

Na pružnom prelazu Sebeš rampa podignuta dok voz prolazi (VIDEO)

Poslednjih dana prethodne godine selo pokraj Niša zavijeno je u crno, nakon što je došlo do tragične nesreće ma pružnom prelazu. Tek tada je u žižu javnosti došla ova tema. Postavilo se pitanje koliko je nebezbednih pružnih prelaza koji samo čekaju da se ovakva nesreća ponovi.

Do nesreće je došlo kada je voz na pružnom prelazu udario u autobus prepun putnika, uglavnom dece. Od siline udarca, autobus je na pruzi bukvalno prepolovljen, a do sada se broji već sedam žrtava.

Nesreća kod Niša

Mnogi mediji pisali o ovoj tragediji i činjenici da je ogroman broj pružnih prelaza u Srbiji potpuno nebezbedan. Beogradska hronika je objavila kompletnu priču i detaljno se osvrnula na ovaj problem. Tom prilikom o ovom problemu govorili su i predstavnici MUP-a i Železnice Srbije.

Potencijalna opasnost vreba i na levoj obali, tačnije na Ovčanskom Sebešu. Sugrađani kažu da rampa na ovom pružnom prelazu ne radi već nekoliko dana.

Dva puta prolazim, jednom spuštena, a nigde voza, a drugi put podignuta, ali svira i svetli kao da će svakog trenutka da se spusti!

Mi smo se u istinitost ovih tvrdnji uverili na osnovu video snimka koji smo dobili, a na kome se jasno vidi da voz prolazi dok je rampa podignuta!

Ovakva situacija predstavlja ozbiljan propust, jer prema zakonu rampa koja ne radi treba da bude pokrivena. Na taj način vozači treba da budu obavešteni da rampa nije ispravna. U suprotnom, verujući saobraćajnoj signalizaciji, vozila će prelaziti pružni prelaz što može izazvati novu tragediju.

Inače, još 2015. godine započeta je modernizacija pruge, pa je i ova deonica, između Ovče i Pančevačkog mosta bila u planu za unapređenje. Kako je tada obećano na ovoj deonici plan je da vozovi saobraćaju brzinama do 120 kilometara na čas. Kako su tada tekli radovi možete videti OVDE.

Postavlja se pitanje, da li će se ikada postići da vozovi saobraćaju tada obećanom brzinom, ali i koliko se time povećava rizik od teških saobraćajnih nesreća, ako su rampe na pružnim prelazima neispravne.

Dok smo gledali ovaj snimak zapitali smo se samo jedno! Šta bi se desilo da sugrađanin koji je snimao nije bio upoznat i svestan činjenice da rampa na pružnom prelazu nije ispravna?

Zato apelujemo na sugrađane da budu više nego dodatno oprezni ukoliko koriste pružne prelaze, kako ne bi došlo do tragedije.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Svečano proslavljeni Božićni praznici u svim hramovima na levoj obali

Đaci se sutra vraćaju u škole posle prvog dela zimskog raspusta