in

Sumnjive agencije za legalizaciju haraju Beogradom

Sumnjive agencije za legalizaciju haraju Beogradom
Sumnjive agencije za legalizaciju haraju Beogradom

Ministarstvo građevine upozorilo je građane da oprezno biraju agencije angažovane za legalizaciju jer od usvajanja novog zakona, preko noći su se otvorile mnoge leteće agencije koje dođu i nestanu. Agencije u oglasima nude pomoć i kompletnu uslugu u procesu dobijanja građevinske dozvole, pružajući šansu građanima da ostanu bez para i završenog posla.

Sumnjive agencije haraju Beogradom, otvaraju se preko noći, uzimaju pare od građana i nestaju brzinom svetlosti. Takozvane agencije ili leteće firme, dođu i nestanu a građani prevareni svoje pare ne mogu nikad da vrate. Scenario priče nam je opisao Predrag Erdeljin, vlasnik preduzeća koje se dve decenije bavi inženjerskim poslovima :

Građani podnesu zahtev, procedura se otegne na dve godinu i u međuvremenu ta firma nestane. A vi ostanete i bez dozvole i bez para. Mi smo ranije imali slučajeve da te kvaziagencije izradu glavnog projekta naplaćuju po kvadratu pola evra. To je ispod svake cene. Takve projekti su po pravilu bili neupotrebljivi, i vlasnici nelegalnih kuća i stanova su morali ponovo da ih rade i plaćaju -“objašnjava Predrag.

Flegalizacijairma nudi vlasnicima divlje izgrađene gradnje da ceo proces legalizacije mogu završiti na jednom mestu po naravni, određenoj ceni. Dok u objavljenim oglasima u delu koji se odnosi na cenu piše „po dogovoru.“. Ali tačne iznose ne znaju ni firme koje se bave procesom legalizacije jer ne postoji pravilnik o detaljnim uslovima legalizacijie tako da poslodavci nisu sigurni šta tačno projekat treba da sadrži.

Do sada se cena za izradu glavnog projekta kretala od pet do osam evra. Da li će to ostati tako, ne znamo, jer nemamo podatke o tome šta sve mora da sadrži projekat izvedenog objekta. Čekamo pravilnike. Ono što je sigurno jeste da će se sa povećanjem zahteva i sadržaja povećavati i cena “- kaže Željko Bezbradica, vlasnik projektnog biroa „Cepro“.“

Podsećanja radi, novi Zakon o legalizaciji usvojen je krajem oktobra i omogućio je legalizaciju objekata izgrađenih i posle 2009. Objekti na putevima, klizištima i suprotni planskim dokumentima ne mogu biti legalizovani. Zakon predviđa plaćanje legalizacije na rate do 20 godina, a visiu naknade za bespravne izgrađene objekte, određuje samouprava.
Zakonom je predviđena obimnija projektna dokumentacija i vlasnici objekata će imati veće troškove.

Sugrađani budite oprezni prilikom odabira agencije za privatizaciju, ne dozvolite da preko noći budete prevareni, vaš novac ukraden a posao ne završen. Nadamo se da će država stati na put letećim agencijama mada u ovom slučaju se ograđuje zakonom u kojem je tačno naznačena procedura legalizacije. To značia da građani koji legalizaciju povere agenciji, to rade na sopstvenu odgovornost.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Naselja na levoj obali meta lopova

    U Kotežu i Borči razotkriveno leglo ukradenih bicikala

    Crna tačka: Lančani sudar na Zrenjaninskom putu - 20.11.2013

    Crna tačka: Lančani sudar na Zrenjaninskom putu