in

Sugrađani kolabiraju na ulici od visokih temperatura

Visoke temperature donele su Hitnoj pomoći veliki broj poziva i intervencija, posebno na ulicama glavnom grada, i to najviše usled – kolabiranja!

Od jutros do 14 sati imali smo 80 poziva, dešavalo se da su ljudi masovno kolabirali na ulicama. Verovatno su uzrok visoke temperature, a u pitanju su i starije i mlađe osobe – rekli su iz Hitne pomoći

Kako dodaju sugrađani su se po svemu sudeći opustili nakon nedavnog zahlađenja, pošto su tokom prethodnog tropskog talasa bili daleko obazriviji i uglavnom su se pridržavali saveta lekara.

Dodatna opasnost je i veoma visok nivo UV zračenja koji je trenutno, prema podacima sa sajta Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, u „crvenoj zoni“.

Sugrađanima se u ovakvim tropskim danima savetuje: 

  • Minimalno direktno izlaganje suncu u periodu između 10 i 16h.
  • Ukoliko ste na otvorenom, boravite u hladovini, nosite odeću od prirodnih materijala koja pokriva što veću površinu tela, šešir širokog oboda i naočare sa staklima koja blokiraju UV zračenje.
  • Na kožu, a naročito na kožu otkrivenih delova tela, nanosite u debljem sloju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30+ na svaka 2 sata, čak i tokom oblačnih perioda
  • Obratite pažnju na svetle površine, kao što su pesak i voda, koje reflektuju UV zrake, odnosno sa čijih površina se odbijaju UV zraci i time povećavaju izloženost.

U 15 časova izmerena je temperatura od 36 stepeni, naravno u hladu, a subjektivan osećaj je kao da je 39. Sa tendencijom daljeg rasta!

Prema prognozama meteorologa značajnije zahlađenje se ne očekuje narednih dana jer će do kraja nedelje temperature biti između 32 i 35 stepeni

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U oktobru 7. put počinje izgradnja novog doma zdravlja u Borči

    Poziv udruženjima: Osniva se Savez udruženja leve obale