in

Stubićima protiv polukružnog okretanja na Zrenjaninskom putu

Još u martu ove godine sugrađani su putem web stranice mojainicijativa.com predali molbu da se na određenim pešačkim prelazima duž Zrenjaninskog puta postave stubići.

Ćesto se dešava da bahati vozači rade polukružna okretanja preko pešackih prelaza između zaštinih zidova koji dele saobraćajne trake na Zrenjaninskom putu. Dosta puta su se dešavale i saobraćajne nezgode. Prelažem da se postave stubići na pešačkim prelazima koji će sprečiti bahate vozače da rade nepropisna polukružna okretanja – stoji u ovom predlogu

Po ovome se posebno izdvaja pešački prelaz u blizini Megamarketa Roda na Zrenjaninskom putu, gde je ovo česta pojava. Ipak ovo nije jedina takva lokacija.

Volonteri web stranice mojainicijativa.com prosledili su ovaj predlog nadležnima, i to gradskoj opštini Palilula, Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Sekretarijatu za saobraćaj, kao i Upravi saobraćajne policije za grad Beograd.

Ovaj pešački je samo jedna od kritičnih lokacija

Kako je nadležnost za ovaj problem na kraju pala na Upravu saobraćajne policije odgovor koji je usledio u aprilu prenosimo u celosti:

Poštovani, 

U vezi Vašeg dopisa kojim ste nam se obratili, u kome iznosite problem nepoštovanja saobraćajnih propisa na Zrenjaninskom putu, obaveštavamo Vas da su policijski službenici SPI „Sever“ u periodu od 03.03.2019. do 25.03.2019. godine, u različitim vremenskim intervalima obilazili navedenu lokaciju, pri čemu su, u postupku kontrole učesnika u saobraćaju, sankcionisali 69 vozača za učinjene prekršaje.

Takođe, upućen je dopis i Sekretarijatu za saobraćaj, organu nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja, na dalju nadležnost i postupanje.

Policijski službenici Uprave saobraćajne policije, Policijske uprave za grad Beograd će i u narednom periodu u skladu sa objektivnim mogućnostima i datim ovlašćenjima preduzimati mere propisane Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima prema vozačima koji ne poštuju pravila saobraćaja na navedenoj lokaciji.

Iako su nadležni preduzeli određene mere po ovoj prijavi, izašli na teren i utvrdili da problem zaista postoji, predlog ovog sugrađanina još uvek nije realizovan i stubići nisu do sada postavljeni.

Ova inicijativa, kao i mnoge druge na pomenutim stranicama, i dalje stoji kao nerešena. Ono što je poražavajuće je i činjenica da će vas na web stranicama mojainicijativa.com sačekati i sledeće obaveštenje:

Obaveštavamo vas da portal Moja inicijativa, jedinstveno mesto za prijem predstavki građana i njihovu distribuciju nadležnima, prestaje sa radom 21. februara 2020. godine. 

S obzirom na to da nakon više od 4 godine transparentnosti, entuzijazma i volontiranja nismo uspeli da zainteresujemo relevantne fondacije i institucije za podršku našem programu, prinuđeni smo na ovaj korak. 

Nažalost, komunikacija nadležnih državnih organa i sugrađana i dalje je spora i neefikasna, pa se kvalitetni predlozi često ne realizuju godinama iako nude odlična rešenja za svakodnevne probleme sugrađana.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Da li je moguće uvođenje žute trake i na Zrenjaninskom putu?!

    Objekat OŠ „Olga Petrov“ u Vrbovskom vapi za adaptacijom