in

Stanari u zgradama imaju dve godine da odaberu upravnika

Sveopšta buka koja se podigla oko novog Zakona o stanovanju, te uvođenje prinudnih upravnika zgrada, ne treba da brinu građane barem do 2018. godine!

Novi zakon koji je stupio na snagu 1. januara 2017. godine objedinio je tri postojeća akta – Zakon o stanovanju, Zakon o stambenom održavanju i Zakon o socijalnom stanovanju. Međutim, biće potrebno još 18 meseci da bi on postao kompetno funkcionalan.

Ono što „koči” delanje ovog zakona, jesu pozadinske procedure koje moraju biti ispunjene. Tako će donošenje podzakonskih akata trajati šest meseci, dok će nakon toga biti potrebno još godinu dana do kada će biti izvršena registracija svih zgrada u prestonici.

– Period od 18 meseci iskoristićemo da građane bliže upoznamo sa novim zakonom, a u tom periodu oni će imati vremena da izaberu upravnike zgrada u kojima žive – rekao je za RTS gradski menadžer Goran Vesić.

Kako predviđa novi zakon, svaka zgrada će imati svog upravnika, svi stanari će morati da izdvajaju novac za održavanje, dok će stanodavci biti u obavezi da plaćaju porez na iznajmljivanje stana.

Ukoliko stanari međusobno izaberu upravnika, taj posao neće biti plaćen. S druge strane, postojaće i mogućnost angažovanja profesionalnog upravnika i to po ceni od 200 do 350 dinara mesečno po stanu.

Upravnik zgrade biće taj koji treba da obavesti nadležne organe da obave neku hitnu intervenciju, to jest da zastupa zajednicu stanara u svim pravnim poslovima.

Iako je zakon zvanično stupio na snagu prvog januara ove godine, svi sugrađani će ipak morati da sačekaju dok novine koje ovaj zakon sa sobom nosi ne stupe na snagu.

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Problemi sa snabdevanjem vodom do daljnjeg!

Vode nema zbog potrošnje, a u Ovči curi već 10 dana!