in ,

Šta se sve menja za stanovnike Beograda od 01. januara

Nakon novogodišnje noći neke od navika Beograđana moraće da se promene, a na neke stvari na koje ranije možda nismo obraćali pažnju, sada ćete i te kako morati da pripazite.

Zabrana plastičnih kesa

Odmah posle Nove godine, od 1. januara, plastične kese će biti skoro potpuno izbačene iz upotrebe. Beograđani će moći da biraju između biorazgradivih kesa, papirnih ili torbi.

U maloprodaji će biti dozvoljeno da kod voća i povrća potrošačima budu ponuđene lake biorazgradive ili papirne kese, a takav slučaj biće i na pijacama.

Ova zabrana se ne odnosi na kese za smeće, jer se ne koriste u svrhu „isporuke robe ili usluga“.

Novi kućni red u zgradama

Nove stavke kućnog reda, ipak, brinu kako stanare tako i profesionalne upravnike zgrada jer je već na prvi pogled nejasno kako će se utvrđivati da li je prekršen kućni mir ili ne.

Novim odredbama to zaduženje će pripasti komunalnim i građevinskim inspektorima, ali i komunalnim milicajcima koji mogu da izdaju prekršajne naloge.

A ako niste dovoljno pažljivi, za remećenje kućnog mira možete platiti od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice. Ni upravnici zgrada nisu pošteđeni, a za njih važi „jača tarifa“ – od 10.000 pa čak do 20.000 dinara.

Izvršitelji uteruju dugove

Od 1. januara dužnici za „Infostan“ više neće imati sudske sporove, već će imati probleme sa javnim izvršiteljima.

Prema poslednjim podacima, oko 150.000 građana ima neizmirene dugove, a svi izvršni postupci koji se sada sprovode pred sudovima biće od 2020. nastavljeni pred javnim izvršiteljima.

Sledeće godine na snagu stupa još jedna novina – “Infostan” će od juna 2020. obavljati naplatu potrošenih komunalnih usluga, štampu i distribuciju računa u svih 17 beogradskih opština.

Nema parkiranja „na minut“

Parkiranje „na minut“ i sa „četiri migavca“ na ulici, na biciklističkim stazama ili na trotoroarima od naredne godine će se striktnije kažnjavati.

Grad Beograd je nabavio nove kamere koje će biti postavljene u zoniranim delovima prestonice i one će pokrivati sve najvažnije ulice, a svako ko se i dalje bude parkirao gde ne treba, moraće da plati kaznu.

Legalizacija u nadležnosti opština

Deo legalizacije objekata od 1. januara sprovodiće opštine, a ne Grad Beograd kao do sada.

Građani više neće dolaziti na jedno mesto, u Ulicu 27. marta u Sekretarijat za legalizaciju, nego će od januara to činiti u 17 gradskih opština, čime će taj posao biti dostupniji građanima.

Na osnovu Zakona o glavnom gradu i novog Statuta grada poslovi legalizacije do 400 kvadrata prelaze u nadležnost gradskih , a do 3.000 kvadratnih metara u nadležnost prigradskih opština.

Nova ekološka taksa

Građani Srbije će od Nove godine plaćati 100 dinara mesečno ekološku taksu, kako bi se na godišnjem nivou sakupio fond od oko pet milijardi dinara koji će biti uložen u zaštitu životne sredine.

Taksa se odnosi na uticaj na životnu sredinu. Iako se već naplaćuje odvoženje otpada i voda, ova taksa usmerena je na generisanje opasnog otpada.

Kako će se naplaćivati ova ekološka taksa, odnosno uz koji račun će je građani plaćati, odluka je lokalnih samouprava.

Snabdevanje radnji noću

Od 1. decembra na snagu je stupila Odluka prema kojoj se snadbevanje radnji, restorana i ostalih objekata koje imaju takvu vrstu usluge može obavljati samo između 20 časova uveče i sedam časova ujutru.

Više neće biti moguća dostava sa sabraćajnica i trotoara već parking mesta ili ukoliko neko ima svoje dvorište, a glavni razlog ovakve mere je funksionisanje gradskog prevoza.

Na koji način će zaživeti nova pravila i koliko će se brzo sugrađani navići na iste, ostaje da se vidi početkom nove godine.

Foto: Ras Srbija

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Za sve prijavljene parove četvrti pokušaj VTO o trošku grada

    Rukometna reprezentacija Srbije od nedelje u SC „Kovilovo“