in

Šta se dešavalo tokom pokušaja otmice u Borči i šta sledi

Mnogima od nas još uvek nije jasno kakve su bile krajnje namere otmičara iz Borče, koji je pre samo par dana pokušao da otme devojčicu iz komšiluka i to na očigled njene majke, u mirnom naselju, nedaleko od Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu.

Mirna ulica nedaleko od Ovčanskog puta

Gordana, majka devojčice koju je u ponedeljak uveče pokušao da kidnapuje pomahnitali Ljubomir P., još uvek je u šoku. Ova žena uspela je da spreči manijaka da njeno dete strpa u kola na samo nekoliko metara od kuće u kojoj stanuje, a kako objašnjava, devojčica i dalje nije svesna šta se dogodilo.

Ne mogu da pomislim šta bi se desilo sa mojom ćerkicom da nisam potrčala za manijakom, da ga nisam zaustavila. Oteo bi mi dete! – ogorčena je majka

Prema njenim rečima Ljubomir je duže vremena dolazio u radnju u blizini njihove kuće i predstavljao se kao teniser koji trenira kod Janka Tipsarevića. Konstantno je spopadao njeno dete sa pričom da je “talentovana i da će joj pokloniti reket i trenirati je besplatno“.

Srećom, dete je od početka majci govorilo o svemu što se dešava, a roditeljima se svakako nije dopadala ovakva priča i činjenica da je Ljubomir u više navrata detetu kupovao slatkiše.

Radnja u blizini kuće

Kobne večeri odvijala se prava drama pred dvorištem ove porodice. Pošto dete nije htelo da pođe sa njim bez znanja svojih roditelja, on je pokušao dete da otme ispred njihove sopstvene kuće! Majka je uspela da otrgne dete od otmičara koji je pokušavao da je ugura u automobil. 

Na sreću i ujak deteta našao se tu i pokušao je da spreči divljanje otmičara, koji je dete jurio i do obližnje prodavnice gde su je radnice sakrile u magacin. Ovaj pomahnitali manijak na svom putu rušio je sve pred sobom, divljao i pretio radnicama koje su pokušale da zaštite dete, a zatim se sukobio i sa policijom.

Dok su ga hapsili povredio je dva policajca. On je šutirao policajce, cimao se i gurao ih. Kada su ga oborili na zemlju on je udarao svojom glavom o beton i govori “Razvalite mi glavu, hajde”.

Tužilaštvo u Beogradu

Kako smo saznali, nakon policijskog zadržavanja od 48 sati, danas je po zahtevu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu sud ovom čoveku odredio pritvor do 30 dana.

Pritvor mu je određen da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo, precizirala je portparol tužilaštva Aleksandra Đenadić.

Osim što se tereti za protivpravno lišenje slobode, uz to će odgovarati i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, jer je prilikom hapšenja pružao otpor policajcima i naneo im telesne povrede.

U Krivičnom zakoniku Srbije, otmica je kao krivično delo obrađena u članu 134, pri čemu se prepoznaju različite vrste otmice. Ovaj slučaj bi trebao da spada pod stav 3 ovoga člana Zakonika jer je u pitanju otmica maloletnog lica. Za ovaj čin propisana je kazna zatvorom od tri do petnaest godina.

Pravda

Ali, pošto se ovaj čovek tereti za protivpravno lišenje slobode, koje je obrađeno članom 132 Krivičnog zakonika, kazne su daleko manje. 

Ko drugog protivpravno zatvori, drži zatvorenog ili mu na drugi način protivpravno oduzme ili ograniči slobodu kretanja, kazniće se zatvorom do tri godine. – Stav 1 člana 132 Zakonika

A ako je ovo prvi prestup ovog borčanskog manijaka i to se na sudu uzme kao olakšavajuća okolnost, velika je verovatnoća da će ova osoba posle svega proći samo sa uslovnom kaznom.

Nažalost, pravda nije dostižna, samo je spora i često potpuno slepa!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Muzejski voz „Romantika“ ponovo vozi do Sremskih Karlovaca

Sutra se otvara turistička sezona u Skadarliji