in

Srbijavode tvrde, sugrađani krivi za neprohodne kanale

Kanali na levoj obali Dunava, ili takozvani Pančevački rit, polako se dovode u normalu iako će biti potrebno mnogo vremena da bi u potpunosti profunkcionisali. JP „Srbijavode“, koje je zaduženo za održavanje kanala prvog reda, apeluju na građane da im pomognu.

U ovom trenutku rade sve naše crpne stanice, koje su, inače, u pogonu na ovim kanalima i održavaju nivo vode u normali – objašnjavaju u „Srbijavodama“.

Kako kažu, kanalski prostor zapravo je poljoprivredno zemljište, koje su ljudi uzurpirali i vremenom naselili. Tako objašnjavajku problem sa zagušenjem sistema za odvodnjavanje u Borči, Krnjači, Ovči.

Prema njihovim navodima, osim toga što su meštani naselili područje oko kanala, svojim kućama, garažama, ćuprijama, na stotinama mesta su zatvorili profile kanala.

Osim pomenutih konstrukcija, đubre i šut redovno odlažu u korita kanala – kažu u ovom preduzeću. – Normalno je da će, pogotovo pri ovakvoj količini kiše, doći do eskalacije i začepljenja.

Nadležnost nad kanalima prvog reda preuzele su „Srbijavode“ od Grada, dok kanalima drugog prioriteta rukovodi lokalna samouprava. Ipak, na pitanje koliko često se čiste kanali i koliko puta je to, zapravo, neophodno, u ovom preduzeću nisu precizirali.

U našem planu redovnog održavanja postoje dinamika i određena sredstva za čišćenje kanala. Kad postoji potreba, radovi se intenziviraju. Napomenuli bismo razne akcije koje organizujemo i putem kojih apelujemo na svest građana kako bi imali više osećaja i potrebe da sami učestvuju u čišćenju, i potom nastave da vode računa o kanalima.

Jeadn od kanala, Kalovita obrastao je u korov, a deo je čak ogradila i prisvojila privatna firma.

Nedaleko odavde poznati proizvošač svoje otpadne vode ispušta u kanal čije je dno bukvalno prekriveno otpacima iz ove fabrike.

Meštani leve obale Dunava tvrde da se kanalom Kalovita nekad plovilo.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Papir i olovka i tuzbe. Em je osamdeset posto kuca brspravno sagradjeno i nije iskoriscena mogucnost legalizacije objekata ( u vecini slucajeva), em su drenazne kanale prisvojili pa se pitam sta je do sada radila komunalna policija, a i predsednik opstine. Sada gospodo imate priliku da stvar uredite kako treba i da zastitite nas ostale stanovnika LOB od tih ekoloskih stetocina . Mogla je pedeset procenata da bude manja steta da su kanali bili cisti. Saniranje stete od poplave ide od para svih gradjana.

Dvoje povređenih sinoć na Pančevačkom mostu

Nakon poplava, odšteta prvo za poplavljene kuće, zatim ostali