in

Nakon poplava, odšteta prvo za poplavljene kuće, zatim ostali

Lokalnoj upravi predato je više od 1.100 zahteva za pomoć građana iz naselja sa leve obale Dunava, čija su domaćinstva pretrpela štetu u nedavnim poplavama

Prema rečima Predsednika opštine Palilula, kako se isušuje teren ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, dezinfikuju prostor, kako ne bi došlo do nastanka nekih infekcija.

Takođe, 12 ekipa koje popisuju štetu su na terenu i obilaziće domaćinstva sve dok bude potrebno. On ističe da će, najverovatnije, oštećenima biti isplaćena novčana pomoć. Do kraja sledeće nedelje znaće se i konkretno koliko novca će biti izdvojeno za te namene.

Među podnetim zahtevima, oko 60 odsto se odnosi na poplavljene kuće i stanove, dok su ostali za dvorišta, garaže, šupe – kaže Jovičić.

Prioritet je da se pomogne svima kojima su kuće i stanovi bili potopljeni, a posle toga i ostalima.

Pošto većina objekata na levoj obali Dunava nije legalizovana, sugrađani ne mogu dobiti pomoć na ime uništene imovine, pa se traže zakonski okviri u toj situaciji. Sve se radi u saradnji sa predsednikom Republike i Gradom.

Pojedine ulice i dalje su pune vode. Sugrađani ispumpavaju vodu iz podruma i dvorišta, a bageri čiste kanale.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikuju dvorišta iz kojih se voda povukla. Kako su nam rekli, podeljeni su u grupe i trenutno je 15 ekipa na terenu.

U Popovoj bari, u kojoj je situacija bila najgora tokom poplava, ekipe „Beograd puta“ postavljaju odlivne cevi.

Kod nas u Popovoj bari je bilo najteže jer su kanali bili potpuno zapušeni. Sada su bukvalno probušili deo ulice, koji je bio čak i asfaltiran, da bi oslobodili kanal koji je zatvorila saobraćajnica. Tako su otvorili put vode ka Dunavu – pričaju sugrađanin.

U Borči i Kotežu građani su juče podnosili zahteve za dobijanje materijalne pomoći, a danas će takvi punktovi biti otvoreni i u Ovči i Padinskoj skeli.

Grad preduzima sve potrebne pripreme da se sugrađanima koji su pretrpeli štetu, a kojima je potrebna socijalna pomoć, ona što pre obezbedi – rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika

On je istakao da, ukliko se ispune zakonski uslovi, građani koji su podneli zahteve dobiće odštetu kako bi lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će 4. jula Grad Beograd i Evropska investiciona banka potpisati ugovor o donaciji u vrednosti od 1,1 milion evra za izgradnju kanalizacione mreže za levu obalu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Srbijavode tvrde, sugrađani krivi za neprohodne kanale

    Kako se zaštititi od velikih vrućina u toku paklenih dana