Nakon poplava, odšteta prvo za poplavljene kuće, zatim ostali - www.lobi-info.rs

Nakon poplava, odšteta prvo za poplavljene kuće, zatim ostali

3 minuta za čitanje

Lokalnoj upravi predato je više od 1.100 zahteva za pomoć građana iz naselja sa leve obale Dunava, čija su domaćinstva pretrpela štetu u nedavnim poplavama

Prema rečima Predsednika opštine Palilula, kako se isušuje teren ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, dezinfikuju prostor, kako ne bi došlo do nastanka nekih infekcija.

Takođe, 12 ekipa koje popisuju štetu su na terenu i obilaziće domaćinstva sve dok bude potrebno. On ističe da će, najverovatnije, oštećenima biti isplaćena novčana pomoć. Do kraja sledeće nedelje znaće se i konkretno koliko novca će biti izdvojeno za te namene.

Među podnetim zahtevima, oko 60 odsto se odnosi na poplavljene kuće i stanove, dok su ostali za dvorišta, garaže, šupe – kaže Jovičić.

Prioritet je da se pomogne svima kojima su kuće i stanovi bili potopljeni, a posle toga i ostalima.

Pošto većina objekata na levoj obali Dunava nije legalizovana, sugrađani ne mogu dobiti pomoć na ime uništene imovine, pa se traže zakonski okviri u toj situaciji. Sve se radi u saradnji sa predsednikom Republike i Gradom.

Pojedine ulice i dalje su pune vode. Sugrađani ispumpavaju vodu iz podruma i dvorišta, a bageri čiste kanale.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikuju dvorišta iz kojih se voda povukla. Kako su nam rekli, podeljeni su u grupe i trenutno je 15 ekipa na terenu.

U Popovoj bari, u kojoj je situacija bila najgora tokom poplava, ekipe „Beograd puta“ postavljaju odlivne cevi.

Kod nas u Popovoj bari je bilo najteže jer su kanali bili potpuno zapušeni. Sada su bukvalno probušili deo ulice, koji je bio čak i asfaltiran, da bi oslobodili kanal koji je zatvorila saobraćajnica. Tako su otvorili put vode ka Dunavu – pričaju sugrađanin.

U Borči i Kotežu građani su juče podnosili zahteve za dobijanje materijalne pomoći, a danas će takvi punktovi biti otvoreni i u Ovči i Padinskoj skeli.

Grad preduzima sve potrebne pripreme da se sugrađanima koji su pretrpeli štetu, a kojima je potrebna socijalna pomoć, ona što pre obezbedi – rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika

On je istakao da, ukliko se ispune zakonski uslovi, građani koji su podneli zahteve dobiće odštetu kako bi lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će 4. jula Grad Beograd i Evropska investiciona banka potpisati ugovor o donaciji u vrednosti od 1,1 milion evra za izgradnju kanalizacione mreže za levu obalu.

Leave a Reply

Prethodna priča

Srbijavode tvrde, sugrađani krivi za neprohodne kanale

Sledaća priča

Kako se zaštititi od velikih vrućina u toku paklenih dana

Poslednje od Vesti