in

Spremite se za prolećno sađenje cveća

Spremite se za prolećno sađenje cveća-2015-08

Najmlađima kraj avgusta donosi uglavnom setu zbog priprema za početak nove školske godine, kraja leta, kupanja na bazenima i drugih letnjih igara. Međutim, za odrasle i to za one koji su ljubitelji cveća kraj avgusta je vreme kada se počinje sa sakupljanjem semena za sađenje prolećnog cveća.

Kada već živimo izvan gradskih zagađenja, zašto ne bismo iskoristili svež vazduh na svojoj levoj obali i u proleće imali lepa dvorišta i vrtove kojima bismo se ponosili.

Zato se, dragi ljubitelji cveća, kraj avgusta je tu te se spremite za prikupljanje semena biljaka koje ćete saditi na proleće.

Stručnjaci savetuju da se sakupljeno seme čuva u kutijama od šibica ili papirnim kesicama jer na taj način može da traje i više od tri godine.

Kada biljke krenu da se suše ili kad primetite da su precvetale, treba da počnete sa sakupljanjem njihovog semena ali pre nego što se skvase usled kiše ili neke druge nepogode.

Do trenutka sadnje seme treba držati u tamnom prostoru a pre nego što ga zapakujete u odgovarajuću ambalažu, dobro ga prosušite na nekoj krpi ili papiru na jakom suncu.

Iako seme u ovako idealnim uslovima može potrajati i tri godine, savetuje se da se iskoristi sledećeg proleća.

Među najlepše cveće za proleće ubrajaju se petunija, ljutić i lupina. 🙂

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kao što smo pretpostavili, neće svi autobusi biti crveni

    Na levoj obali 15 nastavnika viška