in

Sledeće nedelje novi talas gripa, trajaće do marta

Nakon završetka zimskog raspusta i poslaska učenika u škole, epidemiolozi očekuju da će  početkom sledeće nedelje doći do drugog talasa gripa. Ipak, on ni izbliza po broju obolelih neće biti kao onaj februarski koji je bio sam vrh epidemije.

Kako kaže naš poznati epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, imali smo sreću da se produžetak raspusta poklopio sa lepim vremenom. Temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa nije pogodovala virusu. Broj novih prijava obolelih od gripa je prepolovljen prethodne nedelje.

Od nedelje se opet očekuje zahlađenje koje delimično odgovara virusu, što može da pogoduje da krene drugi talas. Može da se desi da u sledećoj nedelji počne da raste broj obolelih, da do polovine marta imamo još obolelih i onda da počne polako da opada.

Može se, dakle, očekivati jedno blago povećanje obolelih od gripa, jedan blagi talas, daleko manji nego ovaj što je bio – kaže ovaj epidemiolog

No, iako vremenske prilike idu na ruku situaciji sa gripom, iako se ne očekuje dramatičan porast broja obolelih, Tiodorović ističe da je veoma važno da se dosledno primenjuju mere preventive.

Prva i osnovna mera je da roditelji ne dovode bolesnu decu i škole i vrtiće. Da shvate da prvo čine svojem detetu ako ono bolesno sa temperaturom ne ide u školu i obdanište. Oni štite tako svoje dete pre svega, ali istovremeno i drugu decu.

Razredni starešina i trijažne sestre moraju da reaguju ukoliko bolesno dete dođe u vrtić ili školu. Ne možemo da sprečimo zaražavanje virusom gripa, ali možemo da ga veoma umanjimo, što je takođe od velike važnosti.

On apeluje i na poslodavce, da imaju razumevanja za roditelje čija su deca bolesna i moraju da ostanu kod kuće, kao i za zaposlene koji dobiju grip.

Poslodavci treba da shvate da roditelj koji tako šalje bolesno dete u školu i sam će doći bolestan na posao i da zarazi ostale radnike. Imaće i poslodavac štetu.

To nije samo stvar zdravstvene kulture već, jednostavno, razumevanja situacije u kojoj se nalazimo, da tih pet do šest dana neće predstavljati nešto strašno.

Poslodavac može imati veću štetu ako mu se razbole svi radnici – napominje prof. dr Tiodorović.

On naglašava da nema razloga za paniku, ali ima za oprez i poštovanje svih preventivnih mera.

Foto: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Linija 85 i dalje služi za treniranje živaca putnika

    U požaru u Glogonjskom ritu potpuno izgorelo 6 stanova