in

Rus zaljubljen u Kotež

Sergej Ševjakov u Srbiji s porodicom živi već tri godine i to u našem Kotežu. Jedini problem je administracija koja im ne dozvoljava boravak u našoj zemlji duže od šest meseci.

„Moj je život Srbija, još malo pa savršen”, sa osmehom kaže Sergej Ševjakov (40) koji je svoju rodnu Moskvu zamenio za zelenilo beogradskog Koteža.

Tu je sazidao kuću za svoju četvoročlanu porodicu koja s radošću očekuje rođenje još jednog deteta.

Našem sugrađaninu ruskog porekla u Srbiji je „sve potaman”: „Ljudi su divni, hrana je božanstvena, moja deca odrastaju u bezbednom i zdravom okruženju a temperatura je svakog momenta 13 stepeni viša nego u Moskvi”, navodi Sergej razloge zbog kojih je zadovoljan životom u srpskoj prestonici.

Njegova dvogodišnja devojčica Petra prve reči je izgovorila na srpskom jeziku a petogodišnji Timofej bolje priča srpski nego ruski jezik pa Sergej u šali kaže da mora da ga vodi kod logopeda da ne zaboravi maternji jezik.

Jedino što Ševjakovima sreću kvari jeste administracija koja ovoj porodici ne dozvoljava boravak u Srbiji duže od šest, odnosno dvanaest meseci.

„Kada smo došli u Beograd 2012. godine, boravak smo regulisali na račun moje firme koja je registrovana i u Srbiji. Nakon toga dobili smo boravišnu vizu na godinu dana a kada je ona istekla, boravak nam je produžen na još šest meseci s argumentacijom da firma ostvaruje mali promet! Ja mogu da razumem da se državna administracija rukovodi svojom logikom ali ja sam u Srbiju uložio više od pola miliona evra.

Kuća koju sam ja izgradio u Kotežu vredi više od 400.000 evra a svake godine državi dajemo više od 600.000 dinara na ime raznih taksi, poreza i doprinosa. Svakog meseca dajem više od 1.000 evra za školovanje i lečenje svoje porodice i uprkos svemu tome svakih šest meseci strepimo da li će nam država produžiti boravak”, priča Sergej Ševjakov.

kotež

Pre nego što su došli u Srbiju, Ševjakovi su živeli u popularnom turskom letovalištu Alanja i dobili stalni boravak u ovoj zemlji ali Sergej je želeo da mu deca odrastaju u pravoslavnoj zemlji.

„Mi Rusi smo veoma emotivan narod. Ko nama pruži ruku, mi mu damo srce. Rusima veoma znači što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i što u kontaktu s običnim svetom osećamo da smo dobrodošli. Ali nemamo taj doživljaj kada odemo u policiju da produžimo boravak. Da smo kupili kuću od 250.000 evra u Španiji, automatski bismo dobili boravak do kraja života. Ali mi ne želimo da se selimo u Španiju, već hoćemo da ostanemo u Srbiji. Kada je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, u Srbiju se preselio veliki broj Rusa a mnogo naših prijatelja takođe razmišlja o kupovini kuće u Srbiji ali ih obeshrabruje činjenica da bi mogli da imaju problema sa regulisanjem boravka.

U Srbiju se preselio i veliki broj ruskih penzionera koji ovde žive kao kraljevi. Ako bi srpska porodica u Rusiji dobila dete, ono bi sa 14 godina ima pravo da podnese zahtev za rusko državljanstvo – ako to želi. Iako će i naše drugo dete biti rođeno u Srbiji, mi ne tražimo srpsko državljanstvo. Samo nam je potrebna izvesnost da ćemo ostati u vašoj zemlji”, kaže Sergej Ševjakov.

Za stalno nastanjenje potreban petogodišnji boravak u zemlji

Boravak stranih državljana u Srbiji regulisan je Zakonom o strancima koji kaže da „stalno nastanjenje može da se odobri strancu koji je do dana podnošenja zahteva za stalno nastanjenje u Republici Srbiji boravio neprekidno duže od pet godina na osnovu odobrenja za privremeni boravak ili je najmanje tri godine u braku s državljaninom Republike Srbije ili strancem koji ima stalno nastanjenje”.

Izuzetno, stalno nastanjenje može se odobriti i drugom strancu koji ima odobren privremeni boravak ako to nalažu razlozi humanosti ili to predstavlja interes za Republiku Srbiju.

Izvor: Politika

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od danas u Beogradu imamo digitalnu televiziju - 2015

    Beograd od danas ima digitalnu televiziju

    Pančevački most i Zrenjaninski put paralisani zbog kiše i gume - 2014

    Lančani sudar na Zrenjanincu kod Sebeša