Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Od danas u Beogradu imamo digitalnu televiziju - 2015

Beograd od danas ima digitalnu televiziju

u Vesti od
Tara – T2

Na Avali je danas isključen predajnik analogne televizije a pušten je u rad digitalni predajnik čime je završen proces digitalizacije za 2,5 miliona TV gledalaca iz Beograda i okoline.

Digitalni predajnik na emisionoj stanici „Avala” zajedno su uključili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devemport.

Ljajić je najavio da će digitalizacija TV signala u Srbiji biti završena pre roka – 7. juna, umesto 15. juna, kako je bilo planirano.

Kako je istakao, isključivanje signala na Avali predstavlja sam finiš procesa digitalizacije u Srbiji jer sa predajnika na toj planini TV signal prima 2,5 miliona građana što je trećina stanovnika Srbije.

Zanimljivo:  Najnovija vest: Večeras izbio požar u Imleku

„Od danas građani mogu da gledaju digitalni signal 22 stanice, od čega šest s nacionalnom frekvenciojom i 16 s lokalnom i regionalnom frekvencijom”, kazao je Ljajić.

Dodao je i da je već danas sve bilo spremno za isključenje i preostalih analognih predajnika ali da se od toga odustalo jer se ne zna da li su građani, u čijim regionima tek predstoji digitalizacija, nabavili „set top boksove”.

Digitalizacija ne bi bila uspešno sprovedena bez donacija EU od 10,5 miliona evera.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport ocenio je da je ovo veliki dan i da je zadovoljan kada se zadaci ispune u roku a i pre njegovog isteka. On je kazao da je ponosan što je EU pomogla digitalizaciju u Srbiji i izdvojila 10,5 miliona evra za opremu za emitovanje, koja, kako je dodao, predstavlja kamen temeljac digitalizacije.

Zanimljivo:  Donete izmene zakona, uskoro lakša legalizacija za sugrađane koji imaju manje kvadrature

Digitalizacija će omogućiti povećanje kvaliteta usluge naročito za gledaoce s posebnim potrebama. Reč je o velikom poduhvatu koji će koristiti i privredi jer će biti omogućen brži internet koji znači bolje komunikacije, rekao je Devenport.


Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh