Beograd od danas ima digitalnu televiziju - www.lobi-info.rs

Beograd od danas ima digitalnu televiziju

2 minuta za čitanje
Od danas u Beogradu imamo digitalnu televiziju - 2015

Na Avali je danas isključen predajnik analogne televizije a pušten je u rad digitalni predajnik čime je završen proces digitalizacije za 2,5 miliona TV gledalaca iz Beograda i okoline.

Digitalni predajnik na emisionoj stanici „Avala“ zajedno su uključili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devemport.

Ljajić je najavio da će digitalizacija TV signala u Srbiji biti završena pre roka – 7. juna, umesto 15. juna, kako je bilo planirano.

Kako je istakao, isključivanje signala na Avali predstavlja sam finiš procesa digitalizacije u Srbiji jer sa predajnika na toj planini TV signal prima 2,5 miliona građana što je trećina stanovnika Srbije.

„Od danas građani mogu da gledaju digitalni signal 22 stanice, od čega šest s nacionalnom frekvenciojom i 16 s lokalnom i regionalnom frekvencijom“, kazao je Ljajić.

Dodao je i da je već danas sve bilo spremno za isključenje i preostalih analognih predajnika ali da se od toga odustalo jer se ne zna da li su građani, u čijim regionima tek predstoji digitalizacija, nabavili „set top boksove“.

Digitalizacija ne bi bila uspešno sprovedena bez donacija EU od 10,5 miliona evera.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport ocenio je da je ovo veliki dan i da je zadovoljan kada se zadaci ispune u roku a i pre njegovog isteka. On je kazao da je ponosan što je EU pomogla digitalizaciju u Srbiji i izdvojila 10,5 miliona evra za opremu za emitovanje, koja, kako je dodao, predstavlja kamen temeljac digitalizacije.

Digitalizacija će omogućiti povećanje kvaliteta usluge naročito za gledaoce s posebnim potrebama. Reč je o velikom poduhvatu koji će koristiti i privredi jer će biti omogućen brži internet koji znači bolje komunikacije, rekao je Devenport.

Leave a Reply

Molba malog Paje iz Koteža - 2015
Prethodna priča

Molba malog Paje iz Koteža

Sledaća priča

Rus zaljubljen u Kotež

Poslednje od Vesti