in

Ribolov na Tamišu kod Jabučkog Rita omiljeno mesto pecaroša

Sportski ribolov na Tamišu kod Jabučkog Rita postao je najposećenije mesto beogradskih pecaroša koji kažu da su babuške ovde najbolje, ali najponosniji su kada upecaju šarana kapitalca.

Deo Tamiša koji teče pored Jabučkor Rita, zajedno sa svojim kanalima među kojima je najpoznatija Sibnica, predstavlja najzanimljivije mesto okupljanja ribolovaca širom Beograda.

Do Tamiša se dolazi glavnim putem koji vodi do Jabučkog Rita ali već na pola glavnog puta skrećete levo i idete makadamskim putem iza štala PKB-a.

Posle skretanja sledi penjanje na bedem ali postoji rampa koja je uvek spuštena, koju su postavile „Srbija šume“ što onemogućava pecarošima da nesmetano prolaze.

Posle penjanja na bedem sa desne i leve strane postoje još dve rampe koje su takođe spuštene i ne dozvoljavaju prolaz putničkim i teretnim vozilima kako bi se nasip sačuvao.

Do odličnog mesta za pecanje dolazite posle 2-3 kilometra vožnje ali već kada zabacite udicu, zaboravite na teško prohodan put.

dscn1311dscn1276dscn1266

 

Međutim, ribolovci javno iskazuju svoje ogorčenje zbog nemarnosti nadležnih koji uništavaju ovako lep turizam.

Ogorčeni smo na ‘Srbija šume’ zbog uništavanja lokalnog, makadamskog puta koji vodi do Tamiša. Posekli su drveće i ostavili ga u korito Tamiša. Isečeno drveće već godinama ne dezvoljava pristup reci što nam dosta otežava dolazak do iste,“ kaže pecaroš koji dane provodi na Tamišu.

I dodaje da sada trenutno radi bela riba, javljaju se i babuška, štuka, šaran, smuđ i som. Trenutno je voda nestabilna i mutna i ima dosta drveća.

140820081322qb6140820081318st5140820081330gl9

 

Dozvola za ribolov na Tamišu se naplaćuje e od 5.000-5.500 dinara, zavisi gde ste učlanjeni i u koju kategoriju pecaroša spadate.

Ali na reci je zastupljena i delatnost koja je zakonom zabranjena a to je postavljanje mreža za hvatanje riba na Tamišu. Pošto rečne kontrole zapostavljaju ovaj deo Tamiša neki to iskorišćavaju.

Kako god, ribolovci često obilaze Tamiš i kada riba radi ali i kada ne radi jer priroda je očaravajuća i uprkos velikoj najezdi komaraca. Tamiš ima svoj poseban duh koji pleni i ne ostavlja ravnodušnim nijednog ribolovca ali ni posetioca.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Krnjača sutra bez struje

Komarci na levoj obali u rojevima i posle zaprašivanja!

Komarci na Levoj obali u rojevima i posle zaprašivanja!