in ,

Komarci na Levoj obali u rojevima i posle zaprašivanja!

Komarci na levoj obali u rojevima i posle zaprašivanja!

U Institutu za virusologiju i imunologiju „Torlak“ potvrdilu su da su dvoje u Beogradu zaraženi „virusom Zapadog Nila“. U nekim gradovima Srbije je proglašena vanredna situacija a kako će biti na našoj Levoj obali Dunava, niko ne zna!

U gradskom Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju potvrdili su da brojnost komaraca jeste povećana ali je u skladu s vremenskim prilikama u proleće i na početku leta.

Tokom proteklog vikenda obavljeno je suzabijanje na Levoj obali tretmanom larvicid, ali ne i u svim naseljima.

„Tokom proteklog vikenda obavljeno je suzbijanje komaraca u naseljima na Levoj obali Dunava – Borča, Krnjača, Crvenka, Padinska Skela, Kovilovo, Jabučki Rit i Glogonjski Rit. Kontinurano tokom cele nedelje postavljamo klopke na teritoriji grada,” kaže koordinator programskih aktivnosti u zavodu dr vet. med. Branislav Pešić.

Kao što možemo zaključiti, mnoga naselja su izostala sa spiska akcije a ugrožena su jer je brojnost komaraca dosta veća.

Najezda komaraca u Vrbovskom neizdržljiva

Stanovnici naselja Vrbovski već duži period žale se da službe za suzbijanje komaraca uopšte ne posećuju njihov kraj. Najezda komaraca je neizdržljiva a stanovnici uplašeni.

62589490

Da li neko zna kome da se obratimo, mislim na ljude iz naselja Vrbovski, pošto okolna naselja prskaju protiv komaraca vec treći-četvrti put, a u ovom naselju nisu bili ni jednom. Molim za pomoć jer ovde ne može da se izađe iz kuće,“ kaže naš čitalac Mile Resimić.

Situacija je alarmantana i u naseljima u kojima je akcija suzbijanja komaraca izvršena ali pitanje je kako i na koji način komarci odolevaju otrovima.

Međutim nadležni kažu da nema razloga za paniku jer je, recimo, 2010. godine zabeležen znatno veći broj komaraca nego ove godine.

Objavite rat komarcima

Građani se često žale da brojni sprejevi, mazalice, kremice pa čak i lampe protiv insekata uopšte ne pomažu. Nadležni ukazuju i na narodnu preventivu koju komarci baš i ne vole.

Komarci na levoj obali u rojevima i posle zaprašivanja!

Preporuke su mazanje kože sirćem, blatom, uljem od lavande, eukaliptusa, ricinusa, cimeta, ruzmarina, klinčića pa čak i korom banane, limuna ili limete.

Oblačiti odeću svetlijih boja jer komarce privlače tamne boje, izbegavati parfeme, dezodoranse i ne paliti sveće jer ih privlači ugljen-dioksid. Ali da li su ovo samo mitovi?!

Najezda komaraca, prouzrokovana izrazito sparnim vremenom pogodnim za razvoj larvi, izazvala je gnev stanovništva Leve obale Dunava. Da li akcija suzbijanja krenula na vreme i da li se koriste delotvorna sredstva za suzbijanje, procenite sami!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ribolov na Tamišu kod Jabučkog Rita omiljeno mesto pecaroša

Mlade Kotežanke prve na petom Državnom vatrogasnom takmičenju