in

Radovi na rekonstrukciji pruge Beograd-Pančevo počinju u martu

Radovi na rekonstrukciji pruge Beograd-Pančevo počinju u martu
Radovi na rekonstrukciji pruge Beograd-Pančevo počinju u martu

Sergej Pavlov, generalni direktor „Ruske železnice internešnal” najavio je početak radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Pančevo u martu. Ovo je prvi od pet projekata koji će se realizvati iz ruskog kredita od 800 miliona dinara.

Rekonstrukcija postojeće pruge, izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka od Pančevačkog mosta dao stanice Pančevo glavna, počinje sledeće godine. Takođe, i tender za izbor izvođača radova biće raspisani početkom sledeće godine.

Naša je tehnologija i najbolje ruske kompanije biće angažovane na modernizaciji srpskih pruga iz ruskog zajma, pre svega na izgradnji tunela i mostova – navodi Pavlov u Muzeju „Železnica Srbije“ prilikom obeležavanja 30 godina likovnog konkursa „Železnica očima dece“. – Očekujemo da će veliki deo posla raditi i srpske kompanije, pošto je reč o velikim projektima. Imamo dobru saradnju sa „Železnicama Srbije“, dobro smo se pripremili za projekte i pribavili smo sve dozvole za početak radova.”- izjavio je Pavlov.

Rekonstrukcija pruge će nas koštati oko 69 miliona evra, 60 miliona će bii obezbeđeno iz ruskog kredita dok ostali iznos obezbeđuje država, Srbija. Država i „Železnice Srbije“ moraju da uplati avans od 9 mliona evra kao bi se stekli uslovi za početak radova.

Podsećamo, građevinska dovola za rekonstrukciju pruge i modernizaciju pruge od Beograda do Pančeva, dobijena je 3. oktobra. Projekat obuhvata rekonstrukciju deonice dužine 15 kilometara, čijom modernizacijom se povećava propusan moć pruge kao i brzina vozova na 120 kilometara na sat.

Pančevački most dobija drugi kolosek - 05.11.2013Projekat obuhvata i rekonstrukciju postojećeg koloseka i infrastrukture u stanicama Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš, uključujući i most preko reke Tamiš, dve stanice, dva stanična perona, jednu ukrsnicu, vučnu podstanicu Pančevo i ranžirnu stanicu Krnjača.

Ugovor koji je potpisan sa ruskom železnicom je definitivno jedan od najvećih investicionih projekata srpske železnice u proteklih nekoliko decenija. Nadamo se da će srpska železnica u narednom periodu biti mnogo kvalitetnija, efikasnija kao i modernija.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Konkurs Biblioteke „ Milutin Bojić “: „ Knjiga ili film – inspiracija i doživljaj “

    Maksi slavi rođendan darivajući potrošače leve obale Dunava

    Maxi danas slavi 13. rođendan i daruje potrošače sa 13% popusta