in

Radnici EDB u Krnjači sami uhvatili lopova

Nesvakidašnji pokušaj krađe u prostorijama „EDB Krnjača“. Obezbeđenje provalnika zatvorilo u magacin do dolaska policije.

Zbog krađe struje u EPS su poslednjih godina pooštrili kontrole, pa radnici nekoliko puta češće izlaze na teren i proveravaju ko se neovlašćeno kači na mrežu. Ipak, monteri iz „Elektrodistribucije“ Krnjača prošlog meseca morali su da sprečavaju krađu – direktno u svom pogonu.

Elektromonteri Aleksandar Nerić i Siniša Mihajlović su polovinom juna na delu uhvatili kradljivca koji je noću u krugu „Elektrodistribucije“ Krnjača pokušao da pokrade magacin.

Čuli su zvuk lomljave, da bi portir koji je dežurao u blizini otišao da proveri o čemu se radi. Kada nije uočio kradljivca, zajedno su pogledali snimke sigurnosnih kamera, ali ni na njima nije ništa uočeno. Ponovo su obišli krug i ugledali provalnika kako pajserom obija vrata magacina.

– Pitao sam kolegu šta da radimo i obojica smo se složili da je najbolje da ga pustimo da uđe u magacin i da ga zatvorimo do dolaska policije – kaže elektromonter Aleksandar Nerić.

Provalnik je ušao u magacin, iskoristio makaze koje su stajale u blizini i počeo da otvara kutije sa plombama i isekao jedan deo kabla, kada su monteri čuli da se nešto dešava. Odmah su zaključali magacin, ostavili kradljivca „pod ključem“ i pozvali policiju.

Ovo je ipak specifičan slučaj pokušaja krađe u „Elektroprivredi Srbije“. Umesto u magacinima i pogonima EPS, građani Srbije najčešće kilovate kradu – kod sopstvene kuće ili sa radnog mesta. Neovlašćeno se kače na tuđu mrežu, koriste magnete da smanje potrošnju na brojčaniku, zaustavljaju kuglu na brojilu tako što razbiju staklo merača…

Svi ovi načini, a otkriveno ih je ukupno 52, naprave EPS štetu od sedam milijardi dinara godišnje. Od čak 120.000 potrošača koji nelegalno troše energiju, pronađe se oko 20.000 domaćinstava koja se nelegalno kače na mrežu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Počelo asfaltiranje atarskih puteva u Ovči

    Nema otpuštanja u GSP-u, a stiže i novih 40 autobusa