in

Prijavite lekare koji vam traže novac!

Prijavite lekare koji Vam traže pare!
Prijavite lekare koji Vam traže pare!

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, uputio je poziv svim pacijentima da prijave lekare koji im pomeraju ili otkazuju operacije ili vrše druge usluge koje pacijent plaća. Lekari krše pravo i kada pacijente šalju u privatnu ustanovu, upozorava inspekcija.

Zlatibor Lončar apelovao je na sve pacijente da prijave lekare koji traže mito radi pomeranja operacija i drugih medicinskih usluga.

„To je ucena i to nećemo tolerisati! Prema korupciji mora da postoji nulta tolerancija”, rekao je Lončar u intervjuu za današnju „Politiku“.

Lončar je izjavio da nije za to da se ukine dopunski rad lekara, ali je istakao da to treba zakonski regulisati, jer je evidentno da se u nekim slučajevima, npr. u državnim očnim klinikama, dugo čeka na operaciju, a ako se plati na privatnoj klinici, operacija se organizuje odmah.

Lončar je ocenio da nije korektno da neki lekari rade na četiri mesta dok na birou čeka 2.455 nezaposlenih lekara. Takođe smatra da privatni lekari treba da izađu iz sive zone i da uz izveštaj specijaliste pacijent dobije svaki put fiskalni račun.

Evidentno je da se pregledi u zdravstvenim ustanovama zakazuju samo jedan jedini dan, najčešće oko dvadeset petog u mesecu, a na pregled se čeka minimum mesec dana.

Spisak za operacije je predugačak a Lončar kaže da lekari rade dovoljno, ali i ukazuje na statistiku da je prosečan broj operacija kuka i kolena 17 po jednom lekaru godišnje.

Lekari krše zakon kada pacijenta šalju u privatnu ustanovu

Lekari u zdravstvenim ustanovama često krše zakon kada na poleđini izveštaja napišu naziv i adresu privatne ustanove. Često dele vizit karte što im može doneti najstrožu kaznu koja može iznositi čak i od 100.000 do milion dinara.

Prijavite lekare koji Vam traže pare!

Da se meni desilo tako nešto, ja bih otišla kod direktora, pravnika ili zamenika, i insistirala da me primi. Pacijent treba da se obrati i Ministarstvu ili zdravstvenoj inspekciji”, kaže Jelica Radulović, načelnica zdravstvene inspekcije.

Istraživanje o stepenu izloženosti građana korupciji u pet zdravstvenih ustanova u Srbiji svedoči da čak 40 odsto lekara u Srbiji traži mito od pacijenata. Prema istraživanju obavljenom za potrebe Evropskog parlamenta, srpsko zdravstvo je na poslednjem 35. mestu. Zdravstveni sistem se ocenjuje na osnovu dostupnosti, kvaliteta i brzine zdravstvenih usluga.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Počinje osma „Beogradska letnja škola“

    Počinje osma „Beogradska letnja škola“

    Kineska kompanija dobila nagradu za izgradnju mosta Zemun- Borča

    Kineska kompanija dobila nagradu za izgradnju mosta Zemun-Borča