in

Priča o fazanima – Fazanerija u Kovilovu (VIDEO)

Tokom 2009. i 2010. godine u fazaneriji u Kovilovu za koje je nadležno Lovačko udruženje “Beograd“ je došlo do pomora velikog broja fazana.

Otkriveno je da se fazani razbolevaju od pastereloze ili kolere živine koja je zarazno oboljenje, prouzrokovano sa pasteurela multocida koje protiče u vidu septikemije ili hroničnih promena na pojedinim unutrašnjim organima.

Za pojavu oboljenja, pored pasterela kao ubikvitarnih mikroorganizama, potrebno je sadejstvo spoljašmjih potpomažućih faktora, koje dovode do opštih slabljenja odbrambenih snaga organizma.

Ova zaraza nije opasna po ljude, ali jeste za živinu jer se lako prenosi na ostale primerke koji se nalaze u lovištu, rasle u prirodnom okruženju. Ova bolest se leči, a sprečavanje zaraze moguće je vakcinacijom.

U 2009. godini je uginulo oko 11.000 fazana a u 2010. godini oko 6.000 i to iz razloga što nije ni bilo novca za lečenje i istrebljenje bolesti.

Preživeli deo jata, od 20 do 25 hiljada jedinki, je izlečen i spašen, a potom bez opasnosti po druge fazane ili ljude pušten u lovište. Upravo zbog bolesti proizvodnja fazana je prekinuta 2011. godine.

Da bi se proizvodnja nastavila potrebno je bilo potrebno izvršiti tretiranje zemljišta po svim propisima. To očigledno nije urađeno.

Danas fazanerija zatvorena, ali da bi se podsetili kako je izgledala prikazujemo vam ovaj kratki video.

Lovci kažu: „Da su fazani zamena za zeca“

Inace, fazani su neka vrsta ‘proteze’, koja nadomešta nedostatak zeca u lovištima i dobra mu je zamena. Fazan je divljač koja se uspešno gaji u fazanerijama i pušta u prirodu, a uvek je atraktivan i tražen kod lovaca. Njegov adekvatan broj u lovištu nadomešta manjak zeca, koji ne može da se gaji u veštačkim, nego samo prirodnim uslovima.

Stoga je važno da se dobro vodi računa kakvi se fazani puštaju u prirodu. Zaraženi mogu da zaraze ostale fazane koji su rasli u prirodnim uslovima, i da tako ugroze celu populaciju.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Opština podelila 150 bebi kolica za mlade parove

    Čoka „Borčanski Nole“ kaže „Tip iz Majamija je lažnjak!“