in

Povećanje nataliteta i nove srednje škole na levoj obali

Povećanje nataliteta i nove škole na levoj obali - 2015

Najnovija vitalna statistika Srbije kaže da se na 1000 stanovnika rodi 9,3 beba, dok na isti broj umre 14,2 što znači da je u našoj zemlji nastavljen trend negativnog prirodnog priraštaja koji sada iznosi -4,9 promila. 

I dok je trend Srbije negativan, naša opština Palilula beleži porast stanovništva zahvaljujući pozitivnom prirodnom priraštaju kao i migracijama.

Broj stanovnika leve obale je u stalnom porastu pa verujemo da je povećanje nataliteta veće nego u gradskom delu Palilule.

Svesni smo naših problema i smatramo da građani leve obale nisu nerealni ali verujemo da uvek može nešto da se učini kako bi kvalitet života ljudi na levoj obali bio još bolji.

Prilikom posete OŠ „Rade Drainac“ predsednik opštine Stojan Nikolić, inače Borčanac, izjavio je da je prirodni priraštaj Palilule posebno izražen na levoj obali Dunava, zbog toga smo odlučili da napravimo reportažu koja je povezana sa povećanjem nataliteta.

Da li je u planu srednja škola na levoj obali?

Obratili smo se Stojanu Nikoliću i pitali da li ovaj deo Beograda može u skoroj budućnosti očekivati planove o izgradnji još jedne ili dve srednje škole – npr. jedne gimnazije i jedne stručne?

Izgradnja nove škole leve obala Dunava - 2015

„Nažalost, moj odgovor je ne. To nije zato što se ne slažem sa idejom, već zato što smatram da se to neće dogoditi u dogledno vreme. Izgradnja škole je za samu opštinu preveliki zalogaj a bojim se da druge institucije i nivoi vlasti imaju druge prioritete.

Osnivanje novih škola nadležnost je Ministarstva prosvete i gradskog sekretarijata za obrazovanje. Trenutno ne vidim da ove institucije sagledavaju ovaj problem, rekao nam je Stojan Nikolić, predsednik GO Palilula.

I dodao, „Ukoliko bi se pristupilo rešavanju ovog problema mislim da treba razmišljati o jednoj kombinovanoj školi koja bi na pravi način odražavala potrebe privrede za kadrovima sa jedne i želje i težnje građanstva sa druge strane, koje se u krajnjoj liniji uvek svode na lične preferencije učenika i njihovih roditelja“.

Prema rečima prvog čoveka opštine nova kombinovana škola ne mora biti posebna institucija, već može biti skup isturenih odeljenja već postojećih, renomiranih beogradskih škola.

Isturena odeljenja već postojećih škola doprinela bi kvalitetu obrazovanja od samoga starta a imena završenih škola donela bi kredibilitet diplomama učenika.Predsednik GO Palilula Stojan Nikolic - 2015

„Ovakvo rešenje donelo bi veću raznovrsnost u obrazovanju dece sa naše obale Dunava. Ne treba da nam bude cilj da otvarajući jednu stručnu skolu stvaramo npr. samo elektrotehničare koji kasnije  ne bi radili u svojoj struci“, kazao je Nikolić.

Još jedan takođe važan aspekt u ovim zlim vremenima je taj da bi srednja škola na levoj obali Dunava svakako pomogla roditeljima u vaspitanju jer bi zbog blizine deca, da tako kažem, uvek bila u vidokrugu roditelja.

„Potpuno se, dakle, slažem sa idejom. Spreman sam da se zajedno borimo za nju ali ću prema svojim komšijama, kao i do sada biti potpuno iskren – ne vidim da će škola u skorije vreme biti izgrađena“, zaključio je predsednik Palilule.

Da li se u dečijim igraonicama primećuje povećanje nataliteta?

Za mišljenje o porastu broja dece na našem delu Palilule obratili smo se i Milanu Vićentiću, vlasniku najstarije dečje igraonice na levoj obali, igraonice „Fun Fun“:

Već deceniju se bavite ovim poslom i imate priliku da gotovo svakodnevno upoznajete mnogo roditelja. Da li nam možete reći nešto o prvim godinama svog rada i o prethodnih godinu dana? Kada ste imali više posla i šta mislite koji sve faktori utiču na to?

Još pre 11 godina, u vreme kada sam i sam postao roditelj, pronašao sam podatak da je u delu grada u kome mi živimo i radimo a u odnosu na druge delove porast nataliteta na zavidnom nivou. U početku svog poslovanja, kao prva igraonica na levoj obali, primetili smo da je za razliku od ostatka Srbije naš kraj bogat razdraganim i veselim mališanima, rekao nam je Milan.

Decija igraonica Fun Fun Borca - 2015

I dodaje, bez obzira na činjenicu da smo bogati decom, kroz dugogodišnju saradnju sa roditeljima primećujemo da se i pored svih navedenih podataka isti sve manje odlučuju na treće dete – nažalost!

Nastavlja sa pričom Milan, kao jedna mala-velika igraonica, u svim svojim ponudama i akcijama, kroz razne popuste i povoljnosti pokušavamo da barem niskim cenama a visokim kvalitetom usluge ohrabrimo roditelje da prošire svoje porodice.

U svojih 11 godina poslovanja a sa posebnim osvrtom na prethodnih godinu dana, posećenost igraonice zavisi umnogome od ekonomske krize i mi smo, kao i mnogi drugi bili primorani da svoje cene ne povećavamo svih 11 godina.

Zahvaljujemo se našim sagovornicima što su izdvojili svoje vreme i porazgovarali sa nama.

Nama ostaje da se nadamo da će se u skorijoj budućnosti više pažnje posvetiti organizovanjem isturenih odeljenja beogradskih srednjih škola na levoj obali Dunava a takođe se nadamo da će i naše igraonice iz godine u godinu bivati sve punije.

Poboljšanje uslova života na levoj obali će sigurno doprineti još većem povećanju nataliteta.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

  1. Lepo je što se interesujete za srednju školu na teritoriji leve obale Dunava. To bi svakako bilo od koristi svima. Ali ako je tema natalitet napravili ste veliki propust ne spomenuvši trud opštine Palilula, na čelu sa intervjuisanim gospodinom Nikolićem, koja pomaže svaku novorodjenu bebu sa odredjenim novčanim iznosom. Interesantno je da to gospodin Nikolić nije spomenuo. Možda je intervju star? Ili niste sve preneli? Ili je članak samo afirmativan za sponzora?
    Bilo kako bilo Fun Fun je dobra igraonica- rodjendaonica ali ne i najstarija. Ima nas koji živimo ovde i pamtimo malo duže.

Ležeći policajci Borča, LOBI

Sve veći broj ležećih policajaca u Borči

Mešalica prevrnula kombi pun putnika na obilaznici (FOTO) - 2015

Mešalica prevrnula kombi pun putnika na obilaznici (FOTO)