in

Posle svađe, sve je slađe…

Posle svađe, sve je slađe...
Posle svađe, sve je slađe...

Svađa je jedan od načina rešavanja zamršenih siutacija i problema. Budući da smo mi vrlo emotivna bića, postoje nesuglasice koje je nemoguće rešiti bez svađe. Tada, naš očaj i pomućena životna ravnoteža navedu nas na veoma čudne i ružne stvari.

Da li su svađe vaš teren?

Gotovo da ne postoji par, bilo da je u kraćoj ili višegodišnjoj vezi, a da se ni jednom nije posvađao. Možda niste znali, a otkriva terapeut Endrju Maršal, da mesto na kome se svađate otkriva prirodu ljubavnog odnosa. Prema njegovom mišljenju svađe se najčešće dešavaju u:

1. Kuhinji– reč je o prostoriji u stanu gde još uvek vlada izreka „ljubav na usta ulazi“ ili „privuče ga miris parfema ali ga zadrži miris kuhinje“. Povod za mnoge rasprave je partnerovo nepoštovanje jela, jednostavno ga uzima zdravo za gotovo. U prevodu sindrom mamin sin koji se ispoljava kada partner zove mamu kako bi se raspitao koji sastojci idu u pitu, kako bi proverio vaše kulinarske sposobnosti i ostao gladan.

2. Automobilu– u 21 veku koji odlikuje užurban način života, dobar deo dana provedemo s partnerom u kolima. Skučen prostor gde je teško spustiti loptu, pri čemu nervoza zbog zaobilaženja gužve podstiče pokretanje negativnih atoma koje vode u sukob.

Dakle, apelujemo na parove leve obale Dunava da sa partnerom nikad ali nikad ne putuju na posao bar do 2013 ili 2014 godine. Jer ukoliko prolazite pored hotela President presreće vas četa zelenih patuljaka (čitaj policajaca) koji će vas zadržati u koloni narednih sat vremena. I dok vi spavate u stilu Snežane, vaš princ radi alko test duvajući u digitalni aparat. Princ bi vas poljubio i probudio iz dubokog sna ali su mu patuljci istrošili kapacitet pluća (pošto je, jelte duvao više puta) i oduzeli poslednji atom snage. Dolazite do Pančevačkog mosta, rudnik gde zli patuljci rade pevajući pesmu „hajho hajho, mi tebe nerviramo, trmp trmppm trmpmtp“. Stojite u koloni dok vam pesma prožima kosti i što je najgore ulazi u uši. Posle dva sata vožnje princ ljubi Snežanu, u stilu „Sram te bilo, zaspala si jer sam te smorio, ne voliš me više. Znao sam! Pukla tikva!“

Posle svađe, sve je slađe 3. Spavaća soba – svađe u spavaćoj sobi se ne događaju često jer partner ima veoma jako oružije- vođenje ljubavi gde dotični posle upražnjavanja oružja zaspi pa nemate sa kim da se svađate. Ali ipak terapeut Maršal smatra da televizija inicira svađu i podstiče napad ljubomore. Tipa kada igra Dortmund i Real Madrid, a između ostalog navijate za suprotne timove. Ubeđujete partnera da Dortmund pobeđuje i da pada tiket uz rečenicu „javlja mi se!“, i što je najgore, javilo vam se. Dok tiket putuje u pravcu kante, partner je uvređen , povređen jer ste ga izmalerisali.

Svađajte se ali bez urlanja

Posle svađe, sve je slađe Prosečan par godišnje se posvađa 2455. puta, pokazalo je najnovije istraživanje britanskih stručnjaka.

Na prvom mestu razloga za svađu nalazi se:
1. Ignorisanje onoga što partner kaže
„Draga, ugojila si se“
„Izvini dragi, ja te ignorišem“

2. Zbog preteranog trošenja i nepotrebne kupovine
„Draga, kupio sam patike za fudbal, nike-ove 7000,00 ali one same daju golove. Trebalo bi da budeš ponosna, one će dati gol a ja skinuti majicu gde piše volim te“

3. Zbog hrkanja
„Ljubavi volim te“
„ahhh puhhh, ahhh puhhh ahhhhpuhhh“

4. Zbog sexa ili njegovog nedostatka
„Parovi se čak za 12 meseci posvađaju 88 puta. Svađe nastaju zbog preozbiljnog shvatanja evropskih standarda u zdravstvu gde apeluju na građane da vode ljubav čak tri puta dnevno zbog boljeg zdravlja, hormona sreće ili prodaje kondoma“.

Kupus i pečenje, slatko pomirenje

Posle svađe, sve je slađe Svađa je za neke parove korisna jer jedino tokom nje dele osećanja. Ona takođe može da unese malo uzbuđenja u zajednički život. Svađice su zdrave jer one su pokazatelj da ste oboje iskreni i da se ne bojite suočiti s partnerom.Osobe koje izbegavaju konflikt mogle bi nakon nekog vremena eksplodirati, to jest izazvati veliku svađu zbog najmanje sitnice. Dokle god se svađate, znači da vam je stalo. Dobro, postoje i svađe iz navike, ali svađa je uglavnom znak da ste uznemireni i da nešto nije u redu. A uzvrati li partner, znači da je i njemu stalo te da želi da reši problem. Naravno, urlanje, bacanje čaša i slično se ne preporučuje! Razgovarajte, razgovarajte…..

I imajte na umu jedno- ispod površine svađe vreba mnogo dublje pitanje koje očajnički želi da ispliva na površinu i bude razrešeno, a nastavićete da se svađate sve dok se to ne desi. Ako primetite da se svađate uvek oko istih stvari ili da, čim rešite jedan problem, iskrsne drugi, treba da se suočite s činjenicom da u vašoj vezi postoji ozbiljniji problem – objašnjava Pola Hol, psihoterapeut za porodične odnose.
No za kraj, ja vam predlažem deset načina da rešite problem i izbegnete svađu

10 načina da se pametno reši svađa

1. Ne pripisujte drugome svu krivicu. Priznajte svoj udeo u raspravi i objasnite partneru kako se osećate zbog njegovih postupaka ili reči.
2.Ne kukajte kao dete i ne budite nerazumno tvrdoglavi. Posebno pazite da ne budete okrutni ili snishodljivi. To ne pomaže.
3. Ne polazite s ubeđenjem da morate pobediti. Ako ste par, treba da postupate kao tim, tu nije reč o beleženju poena.
4. Pokušajte da shvatite šta vaš partner govori. Stavite se u njegov položaj i pokažite mu da se trudite da ga razumete.
5. Držite se spornog pitanja i ne posežite za starim nesuglasicama.
6. Saslušajte partnera. Pružite mu priliku da kaže šta misli.
7. Naučite da stavite tačku na svađu. Nemojte satima da ponavljate sve što je već rečeno, već pokušajte da ohladite glave.
8. Ne vičite jer druga osoba neće ništa čuti osim nesnosne buke i zato vas neće ni slušati. Osim toga, kad vičete, misli su vam nepovezane i postajete nerazgovetni.
9. Ako ste imali loš dan na poslu ili vas nerviraju deca, ne istresajte se na partneru. Ne zapodevajte svađu, već recite šta vas muči.
10. Nasmejte se, ali pažljivo izaberite trenutak za to.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Paliluski derbi između BSK Borče i OFK Beograda

Kome će pripasti „palilulski derbi“ između BSK Borče i OFK Beograda

Ukrajinac ilegalac smešten u Padinskoj skeli

Razbojnik, ilegalac iz Ukrajine, smešten u Padinskoj Skeli