in

Pojedina naselja leve obale Dunava odsečena od sveta

Pojedina naselja leve obale Dunava odsečena od sveta - 31.01.2014.
Pojedina naselja leve obale Dunava odsečena od sveta - 31.01.2014.

Leva obala Dunava ovog jutra odsečena je od sveta (osim Borče, Krnjače, Koteža i Kovilova), zbog snežnih nanosa koji blokiraju put, izazivajući opšti kolaps. Radnici preduzeća PKB pokušavaju  mehanizacijama da očiste puteve ali bezuspešno.

Meštani Jabučkog Rita, Glogonjskog, Ovče, Padinske Skele, Vrbovskog, Besnog Foka i Dunavca jutro su dočekali odsečeni od sveta i zarobljeni snežnim nanosima koji dostižu debljinu od 40-70 santimetara.

Putevi ovih naselja su neprohodni, išarani snežnim nanosima koji predstavljaju veliku opasnost za vozače i njihovu bezbednost. Autobusi gradskih linija 101, 102, 105, 106, 107 i 109 slabo saobraćaju ili uopšte ne saobraćaju ovim deonicama puta zbog opasnosti i ugrožene bezbednosti. Čak su pojedine trase linija skraćene, 105 i 106 zbog snežnih smetova na pojedinim deonicama puta.

Dežurni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća  je doneo ovu odluku  jer proteklih dana zabeleženo je dosta sletanja autobusa. Da je stanje zaista bilo alarmantno, svedoče i vozači autobusa koji su sinoć odbili da saobraćaju ovim deonicama puta jer nisu smeli da rizikuju život putnika.

Stoga su mnogi sugrađani sinoć pešačili do svojih domova po ovom snažnom vetru.

Nema pomoći oko dela puta Zrenjaninski put ka Jabučkom, nanosi snega su kao na Zlatiboru. Izuzetno je teško, deca (ako jedva odu u školu) dolaze po ovakvom vremenu peške ili stoje i mole Boga da ih neko preveze. Nanosi su ogromni, kamioni za posipanje slabo prolaze, neka se zove gazdinstvo PKB da daju traktore da se dežura. Da sprečimo kvarove na kolima, ne daj Bože žrtve i spasimo decu i ljude koji putuju.“ – kaže naša čitateljka.

Da se meštani i njihova deca  bore sa vetrovitom stihijom, kaže i čitateljka iz Glogonjskog Rita:

Deca iz Jabučkog i Glogonjskog Rita ne mogu da idu u školu, ne znam da li su mogla deca iz Kovilova, Vrbovski takođe, autobusi juče nisu hteli od pumpe da krenu za Glogonjski neće da rizikuju, prekjuče su sletela 3 autobusa. Sećate se sigurno i kada smo mi išli u školu da smo čekali kod pumpe po ledenoj kiši, ko ima nekoga da dođe po njega to je ok a ko nema može da se pozdravi„.

Vozila na Zrenjaninskom putu su zarobljena u smetovima snega od pet sati ujutru. Spasilačke ekipe na terenu ali zbog jakog vetra ne mogu da se probiju do putnika.

Drama na Zrenjanicu - Zavejani idu peške ka naseljima - 31.01.2014

Dva kamiona su se preprečila na Zrenjaninskom putu nedaleko od Padinske skele, smer ka Zrenjaninu, ja čekam već dva i po sata, a neki od 5 ujutru…doduše u autobusu ali več polako i tu postaje hladno…Sad svi mi iz treće smene možemo da se nadamo da će ubrzo da se rasčisti haos ili da ovaj bus ne ostane bez goriva“„- kaže zarobljena čitateljka na Zrenjaninskom putu.

Aleksandar Vučić šalje vojsku u pomoć

Zbog vanrednog stanja na deonici puta Zrenjaninski put, u pravcu Padinske Skele, srpski zvaničnici poslali su vojsku u pomoć. Ka najkritičnijem pravcu, Perlez – Stajićevo, krenula je mehanizacija 333. inženjerijskog bataljona, navela je Vojska Srbije u saopštenju. Na većini regionalnih puteva prema tim mestima obustavljen je saobraćaj. Apeluje se na vozače da zbog vremenskih prilika i otežanog saobraćaja koriste zimske gume, budu oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.
Leva obala Dunava odsečena od sveta osim Borče, Krnjače i Koteža - 31.01.2014. Leva obala Dunava odsečena od sveta osim Borče, Krnjače i Koteža - 31.01.2014. Leva obala Dunava odsečena od sveta osim Borče, Krnjače i Koteža - 31.01.2014.

Da alarmantno stanje vlada levom obalom Dunava, izjavila je i potparolka Hitne pomoći, Nada Macura koja apeluje na sve gradske službe da pomognu pri rešavanju problema. Mnoga kola Hitne pomoći, između ostalog i kola sa pacijentima u Padinskoj Skeli, su takođe zarobljena u smetovima snega a u mnogim zdravstvenim ustanovama ne rade lekari jer nisu mogi da dođu do svog radnog mesta.

Iako su ekipe PKB-a i ekipe za vanredne situacije na terenu gde pokušavaju da očiste put i reše problem meštana, situacija je ista. Glavni problem jesu otvorene njive i veliki intezitet vetra koji velikom brzinom nanosi nove smetove.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Komentar…Kao preventiva ubuduce u ovakvim i slicnim situacijama je zasaditi drvored kao sto je nekada bilo ublazilo bi ovakve smetove,i mogucnost rasvete mozda bi bila neki orjentir svim vozacima,spreciti sumara da sece sve sto stigne za koju godinu ce nam kosava odneti krovove .pozz

Košava zarobila pacijente u Padinskoj Skeli - 31.01.2014.

Košava zarobila pacijente u Padinskoj Skeli

Zavejani pacijent iz Jabučkog Rita traktorom prevezen do kola Hitne pomoći - 31.01.2014

Zavejani pacijent iz Jabučkog Rita traktorom prevezen do kola Hitne pomoći