in

Pogledajte zbog kojih Fejsbuk statusa su korisnici završili iza rešetaka

Pogledajte zbog kojih Fejsbuk statusa su završili iza rešetaka
Pogledajte zbog kojih Fejsbuk statusa su završili iza rešetaka

Krivično veće Višeg suda u Beogradu ukinulo je pritvor trojici optuženih da su preko Fejsbuka širili paniku u vreme vanredne situacije i omogućilo im da se brane sa slobode. Čeka ih suđenje za počinjeno krivično delo širenja panike i nereda a kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Osumnjičeni I.M, K.M. i T.P. optuženi su da su objavljivali lažne podatke o broju nastradalih u poplavama. A prema pisanju „Blica”, ovo su statusi koji su ocenjeni kao krivničo delo.

[highlight]I. M. je, komentarišući navode da ima 12 mrtvih u Obrenovcu, napisao da je „pronađeno 250 mrtvih, a sinoć preko noći još 98”, T. P. da je samo u prvom danu poplave bilo preko 300 mrtvih, a da se broj uvećao. M. K. je napisao da mu je kolega sa fakulteta rekao da na hiljade tela pluta Obrenovcem i da je do pogibije došlo jer nije isključena struja.[/highlight]

Međutim postavlja se pitanje da li je krivično delo sto su osumnjičeni napisali samo nešto što su čuli.

U tužilaštvu za tvrde da nije posredi cenzura jer se ona ogleda u ‘filtraciji saobraćaja’, tj. zabranjivanjem pristupu određenim sadržajima. Trojica građana se terete na osnovu člana 343 stav 2 Krivičnog zakona, u kojem stoji da će onaj ko iznošenjem lažnih vesti ‘izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira’ biti kažnjen”, kaže tužilaštvo.

Iako mnogi smatraju da ne postoji neko vidljivo delo koje je prouzrokovano napisima osumnjičenih, tužilaštvo smatra da je ovo krivično delo u pokušaju. Ne mora da dođe do nastupanja panike, jer bi to bilo svršeno krivično delo.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    BusPlus kontrolori postaju komunalni policajci!

    „Bus plus“ kontrolori postaju komunalni policajci!

    Dunav preti ali u budućnosti

    Dunav preti ali u budućnosti