Dunav preti ali u budućnosti

Dunav preti ali u budućnosti

u Vesti od
Cicak – Sve za skolu

Hidroinženjer Rade Milutinović upozorio je da druga reka po veličini u Evropi – Dunav, predstavlja najveću pretnju od poplava u Srbiji u narednim godinama. Poslednje katastrofalne poplave pokazale su da je došlo vreme da se preispitaju postojeće linije i koncepti odbrane od izlivanja reka.

Lepi plavi Dunav je druga reka po veličini u Evropi a sa sobom nosi brojne pretnje od poplava u narednih nekoliko godina.

Nadležni upozoravaju da je vreme da se urade koncepti odbrane od izlivanja reka i da se spreče katastrofalne poplave.

Milutinović kaže da je zato neophodno biti spreman za takvu situaciju na način na koji su to učinile druge države kroz koje ova reka protiče.

  Imati troje i više dece u Srbiji

„Voda koja jednom uđe na neki teren, teži da se horizontira… Ona tada raste i postoji opasnost da probije i te nove nasipe… Problem velikih reka je upravo to – ako dođe do horizontiranja nivoa, pitanje je da li imate prostora gde da vratite vodu, ili će vam ona munjevito uleteti u grad, kao što je to bilo u Obrenovcu”, objašnjava on ističući da je upravo zato to opomena za budućnost.

dunav-nasip-crvenka-17-05-2014-06

Analizirajući ponašanje Dunava, Milutinović tvrdi da se karakteristike te reke menjaju od 1997. godine i sada su, tvrdi, velike vode sve češće i sve veće.

Sa obzirom na činjenicu da živimo u dolini Dunava gde su i Novi Beograd, Novi Sad, Pančevo, leva obala Dunava, izgradnja nasipa kao i provera stanja već napravljenih mogu biti rešenje za neko vreme.

  Najava protesta urodila plodom! Rešen problem kod škole "Olga Petrov"

Međutim, reč je o reci koja je nepredvidiva i koja bi jednom u 100 godina mogla sve gradove da potopi.

„Da li će se to pretvoriti u katastrofu, to je druga priča. Na nama je da shvatimo da se to može desiti i da katastrofu sprečimo. Poplave ne možemo da sprečimo, ali možemo katastrofe. Možemo ih kontrolisati do neke mere”, tvrdi Milutinović.

Jasno je da su poplave prirodna pojava i da se njima ne može upravljati, teško ih je i predvideti, ali pošto ulazimo u period nepredvidivih promena, trebalo bi se malo pozabaviti nasipima na Dunavu.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.