in

Podneta krivična prijava protiv direktora JKP Gradska čistoća

Advokatica i aktivistkinja UG Kotež Danijela Nestorović izjavila je da je zbog pravljenja deponije šuta u bari Reva protiv direktora beogradskog JKP Gradska čistoća Marka Popadića podneta krivična prijava.

Učesnici konferencije za medije su se složili da građani i građanke i organizacije za zaštitu životne sredine samo udruženi mogu da naprave pomak u rešavanju lokalnih kriza.
Zajedničkim naporima lokalnog stanovništva i aktivističkih grupa zaustavljeno je deponovanje građevinskog otpada u oazi Reva kod Krnjače, na levoj obali Dunava. Blokada prilaza za kamione traje 24 sata dnevno već dve nedelje.

Zbog nasipanja 20 hektara vlažnog staništa šutom u visini od nekoliko metara, udruženja građana Bela čaplja 1165, Kotež i Komšija predala su krivičnu prijavu protiv direktora javnog komunalnog preduzeća Gradska čistoća Marka Popadića. Podnela su i inicijativu Zavodu za zaštitu prirode da se bara Reva proglasi zaštićenim staništem biljnih i životinjskih vrsta.

 

Advokatica i aktivistkinja UG Kotež Danijela Nestorović  navela je da su građani prepoznali potpuni apsurd da su gradske vlasti donošenjem privremene građevinske dozvole povredile niz zakonskih odredbi.

Krivična prijava je podneta zbog osnovane sumnje na zagađenje i nepreduzimanje mera za zaštitu životne sredine, rekla je i dodala da su aktivisti doznali da je Marko Popadić dopustio raznim privatnim preduzetnicima da učestvuju u pravljenju deponije.

Postoji osnova za tužbu za naknadu štete, kaže Danijela Nestorović

“Po privremenoj građevinskoj dozvoli na koju se organi vlasti pozivaju, a koju je doneo Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, zapravo je tu bilo predviđeno pravljenje platoa za separaciju, šta god to značilo, na dve katastarske parcele u Krnjači. Nigde, apsolutno nigde se ne spominje pravljenje deponije. Sve i da su hteli da nasipaju teren, to se ne radi na ovakav način. Te građevinske firme su dovozile ogromne količine mešanog građevinskog otpada bez prethodnih laboratorijskih analiza, bez ispitivanja o kakvom se građevinskom otpadu radi. Tu su mogli da se nađu guma, plastika i azbest,” izjavila je Nestorović.

 

Direktor Gradske ćistoće Marko Popadić izjavio je za RTS da je bara Reva zatvorena i da je u toku potraga za novim lokacijama gde će se odvoziti zemlja i šut.

Pošto su vlasti Beograda naložile da kamioni Gradske čistoće više ne odvoze šut kod bare Reva, situacija se malo smirila, ali problem nije rešen.
Popadić navodi da je podnet amandman Ministarstvu životne sredine, prema kojem bi svaki izvođač radova, kada dobije upotrebnu dozvolu za objekat koji gradi, morao da ima papir o kretanju otpada.
„Oni koji izvode radove su u obavezi da uklanjaju šut. Zajedno sa Gradom Beogradom, Gradska čistoća je uputila amandman Ministarstvu građevine i u septembru će biti rasprava o tom zakonu“, najavio je Popadić.
„Svaki investitor koji dobije upotrebnu dozvolu biće u obavezi za objekat da donese papir o kretanju otpada. Tako ćemo smanjiti broj ilegalnih deponija“, ukazao je on, ali je napomenuo da se investitorima mora omogućiti još takvih lokacija.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Za vikend besplatno odnošenje kabastog otpada

Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - Lobiranje - 2013-05-13

Ima li rešenja za fekalije sa leve obale ?