in

Početak izgradnje industrijskog parka do kraja godine

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, potpisao je tri sporazuma sa kineskom kompanijom China road and Bridge Corporation (CRBC) kojima se stiču uslovi za početak radova na realizaciji projekta Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka koji će se prostirati na 320 hektara u Borči pored Pupinovog mosta.

Kako kaže Popović, očekuje se da radovi na izgradnji parka otpočnu do kraja ove godine. Dodao je da će se Industrijski park graditi u tri faze i da će u izgradnju biti uloženo preko 300 miliona evra.

Ovaj projekat doprinosi podizanju kapaciteta Republike Srbije u oblasti inovacija, IT i digitalne ekonomije u globalnim okvirima, i utiče na ostanak mladih inženjera i naučnika u Srbiji – rekao je ministar.

U Parku će se graditi kako industrijski, tako i poslovni objekti. Akcenat će biti stavljen na razvoj inovacija i visokih tehnologija. Na ovaj način država želi da privuče visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta.

On je istakao i da realizacijom projekta Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, Srbija postaje jedan od ključnih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative ”Pojas i put”.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Godinu dana prijavljuju razvaljenu rešetku u Borči, gradske službe ne reaguju

Saznajte ko i kada radi za vreme praznika na levoj obali