in

Počeo upis prvaka. Škole u potrazi za decom

upis prvaka
upis prvaka

Počeo je upis dece u prvi razred osnovne škole a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, biće upisano 2.500 đaka manje nego prošle godine.

Za decu koja su rođena u periodu od d 1. marta 2007. do kraja februara 2008. godine počeo je upis u prvi razred osnovnih škola.

„Upis traje do kraja maja, odnosno do početka nove školske godine, posebno za roditelje čija se deca nisu upisala zbog preseljenja ili za prvake koji dolaze iz kategorija osetljivih grupa i nemaju stalno mesto boravka”, rekao je Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete.

Novina je da se roditelju ili staratelju izuzetno može odobriti da odloži upis deteta u prvi razred ako dete, na primer zbog psihofizičkog razvoja nije spremno za školu. U tom slučaju roditelji moraju imati mišljenje komisije koju čine pedagog, psiholog, pedijatar, kao i pribavljeno mišljenje interresorne komisije.

Dokumenta za upis prvaka

Za upis u prvi razred roditelji treba da dostave:
– izveštaj sa lekarskih pregleda deteta,
– potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa i
– izvod iz matične knjige rođenih.

Potvrda o pohađanju pripremnog predškolskog programa je uslov da se dete upiše u prvi razred.

Mališane koji kreću u školu testiraju školski psiholozi i pedagozi a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.

  • Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, rekao je Antonijević i istakao da i ove godine ostaje projekat „besplatnih udžbenika“ za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Kazne za neupisivanje školaraca

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanje i vaspitanja, roditelj ili staratelj ako ne upiše dete u prvi razred osnovne škole, moraće da plati kaznu u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara.

Naravno, novčana kazna se odnosi na roditelje koji namerno ili bez opravdanog razloga ne upišu svoje dete u osnovnu školu ili ako ono bez opravdanih razloga ne pohađa nastavu u osnovnoj školi.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    ALARMANTNO : Na Zrenjanincu od početka godine povređeno 42 ljudi

    Crna statistika: Zrenjaninski put najrizičnija lokacija

    Rupa u Borči

    Radovi na raskrsnici u Borči trajaće mesec dana